A gyengébb fél védelmében

A gyengébb fél védelmében
11/07

2019. november 07. 09:00

ELTE ÁJK Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3., I. em.)

11/07

2019. november 07. 09:00 -

ELTE ÁJK Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3., I. em.)


Konferenciát rendez az ELTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék a munkáltatói munkaviszony-megszüntetésről és a jogellenes megszüntetés jogkövetkezményeiről a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat részeként.

A munkajog jogági önállóságát a jogtudomány által elismert egyik azon körülmény alapozza meg, hogy az állam jogalkotóként korlátozza a felek szerződéskötési akaratszabadságát, beavatkozik a munkavállaló mint gyengébb fél oldalán. Ennek markáns példája a munkaviszony munkáltató általi megszüntethetőségének jogszabály általi korlátozása. A konferencia bemutatja mindennek rendszerét, nemzetközi jogforrásait, valamint a versenyszféra és a közszolgálat közötti szabályozási különbségeket. Bemutatja, hogy a munkavégzés hagyományos feltételeinek megváltozása (például a digitalizáció) miként érinti a munkaviszony stabilitását. Az anyagi jog mellett a rendezvény foglalkozik a kérdés eljárásjogi oldalával is, megvizsgálva, hogy az új perjogi szabályok mennyiben jelentenek könnyebbséget a munkaviszony jogellenes munkáltatói megszüntetésének bíróság általi megállapíthatóságához. Végül bemutatkozik a jogalkalmazás emberi oldala is, annak a folyamatnak a feltárása, amely a munkaviszony megszüntetéséről szóló döntéstől a jognyilatkozatnak a munkavállalóval való közléséig vezet. 

Program

A konferenciát a Friedrich Ebert Stiftung Budapest Iroda, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, a Munkajog folyóirat, valamint a Magyar Munkajogi Társaság támogatja.