A háború történeti antropológiája

A háború történeti antropológiája
04/22

2024. április 22.

ELTE BTK Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., 247.)

04/22

2024. április 22. -

ELTE BTK Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., 247.)


Folytatódik az ELTE Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék sorozata.

A hagyományokhoz híven idén tavasszal is külföldi egyetemekről érkező vendégprofesszorok mutatják be friss könyveiket, kutatásaikat az ELTE Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszékén.

Következő alkalommal Stéphane Audoin-Rouzeau (EHESS, Párizs) tart francia nyelvű előadásokat, amelyekben a történelem és az antropológia interszekciójában dolgozza fel a háborús testek és tárgyak anyagiságát, és egy történész szempontjából problematizálja a ruandai tuszi népirtás kutatásának kihívásait.

10:00 A háború történeti antropológiájáról a jelenkorban

Az a tény, hogy a háború igen erőteljesen érinti a társadalmi szereplők testi valóságát, önmagában is nagyon gazdag fórumot teremt két tudományág – a történelem és az antropológia – közötti párbeszédekhez. Sőt, kiváltságos helyet teremt a kettő közötti lehetséges hibridizáció számára, miközben a "harcos tény" másfajta szemléletmódját nyitja meg. A katonák testiségének tanulmányozása nem képzelhető el anélkül, hogy ne vennénk figyelembe más, a testtől elválaszthatatlan anyagiságokat: a tárgyakat. Az előadás középpontjában a háborús testek és tárgyak állnak.

14:00 A 20. század utolsó népirtása: a ruandai tuszik elleni népirtás (1994. április-július)

Mit jelent a történész számára egy olyan eseménnyel való találkozás, mint a ruandai tuszi népirtás, amely 1994 áprilisa és júliusa között zajlott, és egymillió ember halálát okozta? Mi a tét? Mit változtatott meg benne személyesen és történészi munkájában? Ez a találkozás, bár megkésve, de az elköteleződés olyan formáihoz vezetett, amelyek alól nem vonhatta ki magát: intellektuális és történetírói elköteleződés, igazságszolgáltatási elköteleződés, végül politikai szférában való elköteleződés.