A Hallgatói Ötletpályázat díjazottjai

2019.10.10.
A Hallgatói Ötletpályázat díjazottjai
Vak és látássérült embereket segítő szoftveres alkalmazás, a helyes ülő testtartás felvételét segítő komplex szenzorrendszer, okostelefon alapú hordozható terepi mérőműszer, szelektív hulladékgyűjtésre nevelő alkalmazás gyerekeknek – idén többek között ezeket a pályázatokat díjazta az ELTE Innovációs Központ. A projektek gyakorlati megvalósítását és vállalkozássá fejlesztését segítő díjakat az ötletgazdák az ELTE-Újbuda Innovációs Napon vették át. 

Az ELTE Innovációs Központ 2010-ben útnak indított Innovatív Hallgatói Ötletpályázatának célja, hogy az ELTE hallgatóinak és doktoranduszainak elképzeléseit a társadalom számára hasznos, illetve piacképes megoldássá formálja, származzanak azok bármely tudományterületről. Tematikai megkötés nincs: az ötlet lehet akár technológiai fejlesztés az informatikai vagy természettudományokban, a szociológia, szociálpolitika, közgazdaságtan vagy a bölcsészettudományok területén elért új kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása az élet bármely területén, beleértve az innovatív oktatási módszereket is.

A beérkezett pályamunkák közül a legizgalmasabbakkal a bírálóbizottság szóbeli fordulóban („pitch day”) is megismerkedett, a továbbjutók mentorálási programban vettek részt, melynek során az Innovációs Központ szakértőivel kidolgozták projektötletüket és a hozzá kapcsolódó üzleti tervet. A továbbjutott csapatok részére emellett  az Innovációs Központ szakmai partnere, a Start it @K&H inkubátor felkészítő workshopot tartott az üzleti tervezéshez és modellkészítéshez kapcsolódóan, illetve pitch és prezentációs ismeretek témákban.

2019-ben a zsűri Urbán Ida (ELTE TáTK) Matematikai kifejezéseket tartalmazó dokumentumok gépi felolvasása a mesterséges intelligencia eszközeivel című pályázatát találta a legérdekesebbnek, és jutalmazta első helyezéssel.

A Nightingale asszisztív szoftver, amellyel vak és látássérült emberek tudnak bármilyen matematikai számítást (egyenletet, képletet stb.) tartalmazó dokumentumot akadálymentesen használni. A dokumentumot –származzék az bármilyen (géppel írt, kézírásos, digitális, szkennelt) forrásból – a program optikailag felismeri, értelmezi és fel is olvassa a felhasználó számára. A Nightingale bármilyen bescannelt (legyen az kézzel vagy géppel írt) dokumentumot képes komponensekre bontani és e blokkok számáról és típusáról hangosan tájékoztatni a felhasználót, majd a szöveges és képletes blokkokat felolvasni.

CaseLab - Okostelefon alapú hordozható terepi mérőműszer című projektjével Visnovitz Márton (ELTE IK) és Visnovitz Ferenc (ELTE TTK) nyerte el a második díjat.

A CaseLab projekt célja olyan okostelefonokon alapuló eszköz létrehozása, melynek segítségével egyszerűbb környezeti (kémiai, fizikai) vizsgálatok végezhetők terepen egy hordozható, alacsony költségű eszköz segítségével. Az eszköz az okostelefonok nyújtotta lehetőségeket (tárhely, számítókapacitás, kamera, fényforrás, helymeghatározás stb.) kombinálja egy "okostok" nyújtotta további lehetőségekkel. Az okostok lehetőséget ad terepen vett minták (oldatok) kémiai vizsgálatára, úgy, hogy egy okostelefon végzi az adatgyűjtést és adatfeldolgozást. Az eszköz számos helyen használható. Iskolák, egyetemek a CaseLab segítségével könnyen bemutathatják a kémiai vizsgálatok ezen fajtáját, de az eszköz alkalmas terepi kutatómunkára, környezetminősítési feladatok elvégzésére is. Ennek megfelelően célközönségét oktatási intézmények, kutatóintézetek, illetve hivatalok, környezetminősítő cégek éppúgy alkotják, mint magánszemélyek.

Pethő Máté (ELTE TTK), Fehér Piroska (ELTE TTK) és Nagy Ádám (PPKE) közös Postronics projektje harmadik helyezést ért el.

A Postronics célja olyan komplex szenzorrendszer, valamint hozzá tartozó applikáció kifejlesztése, amely segít a helyes ülő testtartás felvételében. A kifejlesztett rendszer több pozícióból, több szenzortípus segítségével monitorozza a testtartást. A hozzá készített applikáció előre beállítható módon és időközönként értesíti a használót, amennyiben a rendszer helytelen testtartást érzékel . Az ötletgazdák célja, hogy vállalkozásukkal először a 20–39 éves korosztályt elérjék, és betörjenek az EU-s piacra. A Postronics olyan, több szenzoros érzékelést tenne lehetővé, amely nem csak arról nyújtana információt, hogy a felhasználó egyenesen ül-e, azt is jelezné, amikor kihúzva magát, helyes háttartást vesz fel – ami rendkívül fontos abban, hogy megelőzhető legyen a nem megfelelő testtartás okozta krónikus hátfájdalom.

A DEMOLA Budapest Különdíjában az Okos szelektív – Kukákok – Szelektáj játékosan című projekt részesült, amelynek megálmodói Lukács Teodóra (ELTE PPK), Skriba Dániel (BME), Szilvágyi Bíborka (BCE, Skriba Máté (BME) és Piri Annamari (BME).

Az Okos Szelektív az  oktatástechnológia és a környezetvédelem területét kapcsolja össze. Mára a digitális technológia az életünk részévé vált, és nem csak a felnőttek használják, hanem akár a legkisebbek is. Az ötletgazdák fontosnak tartották, hogy olyan eszközt fejlesszenek, amely elősegíti a gyermekek fenntarthatóságra nevelését. Az Okos Szelektív termék a pedagógusok munkáját egészítené ki játékos formában, a kicsik közvetlen tapasztalatszerzése útján.

A Sart it @K&H startup inkubátor – K&H Bank Zrt. Máthé Árpád (ELTE TTK) és Varga Virág (BCE) ARtúr – A fiatalok természettudományos szemléletét formáló projekt kiterjesztett valóság szemüvegek segítségével című pályázatára figyelt fel és jutalmazta különdíjjal.

Az ARtúr interaktív kültéri élményt nyújtó program, mellyel  tematikus túrákra indulhatnak a felhasználók. Van köztük prehisztorikus korokban zajló dínóvadászat, csillagközi séta a Tejútrendszerben, nyomozás egy Agatha Christie-regény helyszínén.  A vezetett élménytúrák kezdetben már meglévő geo- és nemzeti parkok kiegészítő szolgáltatásai lennének, de a későbbiekben az érdeklődők önálló túrákra is indulhatnának a program segítségével. A csapat által megálmodott környezetbarát és dinamikusan megújuló kiterjesztett valóság séták a jelenlegi fröccsöntött dínóparkok alternatíváiként szolgálnának: céljuk, hogy a a látogatók magasabb minőségben elégíthessék ki tudás- és kalandvágyukat.

Az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázat jövő évi felhívása várhatóan 2020 januárjában kerül kiírásra. A pályázattal és a nyertes pályamunkákkal kapcsolatban további információ itt kérhető.