A hangya, a Kelet-indiai Társaság és a fekete lyuk

A hangya, a Kelet-indiai Társaság és a fekete lyuk
01/28

2021. január 28. 17:00

online

01/28

2021. január 28. 17:00 -

online


Zsóka Szilárd, az ELTE TTK Elméleti Fizikai Tanszékének doktorandusza a differenciálgeometria világába kalauzol "Az atomoktól a csillagokig" ismeretterjesztő előadássorozatban.

Az előadó elmondja majd, mi köze van egymáshoz egy almán vándorló hangyának, a Tudor-házból származó I. Erzsébet angol királynő által alapított Brit Kelet-indiai Társaságnak, valamint a megfigyelhető Univerzum legkülönlegesebb objektumainak, a fekete lyukaknak. A sokkoló kapcsolatot köztük a matematika talán legszebb ága tárja fel: a geometria. Az előadás betekintést ad a differenciálgeometria világába, melynek segítségével megismerkedünk a fekete lyukakon át történő hajózással.

Az atomoktól a csillagokig előadássorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

Az előadás a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában tekinthető meg.