A holokauszt transzgenerációs emlékezete

2022.05.08.
A holokauszt transzgenerációs emlékezete
Az ELTE TáTK, a Comenius Egyetem, a Károly Egyetem és a krakkói AGH közös kutatási projektet indít a Visegrádi Alap támogatásával.

A „Research on Transgenerational Holocaust-memory in Central Europe” című kutatást az ELTE Társadalmi Kapcsolatok Intézete részéről Papp Richárd intézetigazgató vezeti. A kutatás célja, hogy a holokauszt generációról generációra öröklődő emlékezetét négy visegrádi országban elemezzék. Az országonként kiválasztott három település az egyes országok fővárosát, városait és vidéki településeit tartalmazza, mindez lehetőséget ad a fővárosi és vidéki holokauszt emlékezet hasonlóságainak és különbségeinek összehasonlító elemzésére.

A kutatásban résztvevő települések:

  • Magyarország: Budapest, Miskolc, Körösladány
  • Csehország: Prága, Kolín, Kosova Hora
  • Szlovákia: Pozsony, Krupina, Čaňa
  • Lengyelország: Varsó, Tarnów, Wąsosz

A programban három generációt (70+ év; 40–70 év; 18–30 év) vizsgálnak. Az interjúkérdések átfogóan vizsgálják az emlékezet történelmi és jelenlegi folyamatait, változásait, társadalmi-kulturális összefüggéseit. A fókuszcsoportos interjúkat filmen rögzítik, amelyek így további elemzések forrásaiként, valamint kiállítási produktumként is használhatók. Az interjúkat egy hét terepmunka előzi meg minden településen.

A kutatásban résztvevő partnerintézmények:

  • Institute of Social Anthropology, Faculty of Social and Economic Sciences, Comenius University, Pozsony, Szlovákia
  • Charles University, Faculty of Humanities, Department of Social Science, Prága, Csehország
  • AGH University of Science and Technology Faculty of Humanities, Krakkó, Lengyelország

A projekt 2022. 05. 01. és 2023. 10. 01. között zajlik, a támogatás összesen 53 790 euró.

A Nemzetközi Visegrádi Alap nemzetközi donorszervezet, amely a Visegrádi Csoportot (V4) alkotó országok – Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – közötti szorosabb együttműködést segíti elő. Az Alap célja: közös kulturális, oktatási, tudományos projektek támogatása, az ifjúsági cserekapcsolatok fejlesztése, valamint a határon átnyúló együttműködés elősegítése pályázati alapon.

Forrás: ELTE TáTK