A jövő itt van

2024.04.24.
A jövő itt van
A budapesti Eötvös 10 galériában mutatták be az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáit.

Az egy hónapon át nyitvatartó "Jövő itt van" című kiállítás az egyetemistákat foglalkoztató elvi kérdéseket és azok vizuális megoldásait reprezentálta, abba nyújtott betekintést, hogyan látják a világot – gyakran formabontó alkotásaikon keresztül – a 2020-as évek művészetének aktív formálói.

A tárlaton a hely- és identitáskeresésről szóló művek domináltak. Volt közöttük Alien-filmeket idéző párkapcsolati szimbolika, a cosplay szubkultúrát bemutató fotósorozat, de kartonpapírra készült figuratív punk festmény is. Bicsák-Csigó Beáta hétköznapi tárgyakból készített fejet, azt szimbolizálva, mennyi felesleges (ám néha mégis hasznos) tudással rendelkezünk, egyben arra is rámutatva, milyen sokrétűek mindennapjaink. Binder Izabella konyhája becsomagolásával tette láthatóvá a láthatatlan női munkát. Harcsás Eszter vonaton alvó embereket örökített meg zavarba ejtő módon, amikor nézőpontjával mindennapi leselkedéseinkre mutatott rá. 

Mint Bordács Andrea tanszékvezető elmondta, a Vizuális Művészeti Tanszék számára a tárlatnyitó napja tanulmányútként is szolgált, amely arra az alapgondolatra épült, hogy a lehetőségekre nem várni kell, hanem megteremteni őket. Ezért a nap első felében önszerveződő módon létrejött kiállítáokat, galériákat látogattak meg a hallgatókkal.  A kiállítás zárásaként négy hallgató (Lantos Nóra, Somogyi Roberta, Szabó Zóra és Jenei Bernadett) performanszt mutatott be a kiszolgáltatottság témájáról. 

További fotók a Vizuális Művészeti Tanszék Facebook-oldalán tekinthetők meg.

Forrás: ELTE SEK