A kínai Oktatásügyi Minisztérium delegációja az ELTE-n

2020.01.16.
A kínai Oktatásügyi Minisztérium delegációja az ELTE-n
Fang Junt, a Nemzetközi Együttműködések Főosztályának vezetőhelyettesét és munkatársait az ELTE részéről Borhy László rektor és Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes fogadta, a megbeszélésen jelen volt Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára is.

Magyarországi körútja keretében 2020. január 14-én az ELTE-re is ellátogatott a kínai Oktatásügyi Minisztérium delegációja. A találkozón Fang Jun, a delegáció vezetője örömét fejezte ki az ELTE erős és széleskörű kínai partnerségei kapcsán. Mint elmondta, Kína a következő időszakban még nagyobb hangsúlyt fog fektetni nemzetközi felsőoktatási együttműködései erősítésére, támogatva a külföldi egyetemeket abban, hogy saját programok Kínában történő indításával, illetve egyéb együttműködési formák keretében fűzzék szorosabbra kapcsolataikat a kínai felsőoktatással.

Dubéczi Zoltán a Magyar Rektori Konferencia részéről szintén üdvözölte a kínai fél együttműködési kezdeményezését, és a szervezet támogatásáról biztosította a delegáció tagjait. Megfogalmazódott továbbá egy kínai–magyar rektori konferencia javaslata is, melyet a delegáció örömmel fogadott.

Az ELTE-nek jelenleg mintegy 30 kínai felsőoktatási intézménnyel van partnerkapcsolata, köztük Kína legjelentősebb felsőoktatási intézményeivel, mint a Beijing Foreign Studies University, a Fudan University vagy a Peking University. Az ELTE-n tanuló kínai hallgatók száma folyamatosan növekszik, jelenleg több mint 300 kínai hallgató folytat tanulmányokat Egyetemünkön.