A kiskutyád tanul tőled!

2018.07.05.
A kiskutyád tanul tőled!
A családhoz kerülő kutyakölyköt kihívásokkal teli környezet várja új otthonában: rengeteget kell tanulnia. Gazdái családtagként tekintenek rá, és igyekeznek rávenni a családi szokások betartására. Jól megalapozott kutatási eredmények igazolják, hogy a kölykök nem csak idősebb kutyatársaiktól szerezhetnek tapasztalatot, hanem a gazdájuktól is.

Az ELTE Etológia Tanszékén működő Családi Kutya Program kutatói kimutatták, hogy a 8 hetes kiskutyák éppúgy képesek egy új feladat megoldását az emberektől megtanulni, mint felnőtt fajtársaiktól. A kutatók jutalomfalatot rejtettek el egy problémadobozban, majd megmutatták a különböző fajtából származó kutyakölyköknek, hogy miképpen kell a dobozt kinyitni. A feladat megoldását a kísérletvezető vagy egy előre betanított felnőtt kutya mutatta be. Ezután a kölykökre bízták, hogy mit tesznek.

„Azok a kölyökkutyák, akiknek volt lehetőségük megtekinteni, amint egy ember vagy egy kutya kinyitja a problémadobozt, sokkal gyorsabban oldották meg önállóan a feladatot, mint azok, akik ilyen tapasztalat híján voltak” – ismertette a legfontosabb megfigyelést Claudia Fugazza, a kutatás vezetője. A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány azt is igazolta, hogy a kiskutyák később is képesek hasznosítani megszerzett tudásukat. „A kölyköket egy óra múlva újra teszteltük, anélkül, hogy újabb bemutatót láttak volna“ – folytatta Claudia Fugazza. – Kiderült, hogy többségük emlékezett a megoldásra, és a korábbi alkalomhoz hasonlóan gyorsan megoldotta a feladatot."

A kísérlet bizonyította: már egy rövid szociális tapasztalatról is stabil emléknyom alakul ki egy kölyökkutya elméjében.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy vajon a kölyökkutyák hasonlóan jól tanulnak-e ismeretlen felnőtt kutyáktól, mint a saját anyjuktól. Az eredmények meglepően alakultak, hiszen az ismeretlen kutyáktól tanulva még jobban teljesítettek.

„Nagyon meglepődtünk az eredményen, így elhatároztuk, hogy jobban utánanézünk a lehetséges okoknak. Miután összehasonlítottuk, hogy egy-egy kiskutya mennyi időt tölt az anyja által, ill. az idegen kutya által bemutatott feladatmegoldás megfigyelésével, kiderült, hogy a kiskutyák több ideig nézik az ismeretlen kutyát, mint a saját anyjukat – mondta Pogány Ákos, a tanulmány egyik társszerzője. – Talán az ismeretlen kutya újdonságként hat a kölykökre, jobban érdeklődnek iránta, és ezért több lehetőségük van tanulni tőle – tette hozzá. – A fiatal kamaszok is hajlamosabbak a sokat látott hírességektől és sztároktól ellesni a szerepköreiket, viselkedésüket, mint a tulajdon szüleiktől".

Ha gyakorlati szempontból tekintünk ezekre az eredményekre, akkor egy új tanítási, kiképzési módszer lehetősége is felvetődik. „A kölyökkutyák szociális tanulási képességeire is lehetne alapozni, amikor kutyakiképzésről van szó” – érvelt Miklósi Ádám, az Etológia Tanszék tanszékvezetője. – Kutatásunk rámutat arra, hogy ez lehet a legkönnyebb és legtermészetesebb módja annak, hogy megtanítsuk őket valamire: egyszerűen megmutatjuk nekik, hogy mit hogyan kell csinálni, majd pedig bátorítjuk őket.” Persze, a szobatisztaság kérdése azért kivételt képezhet.