A kompakt csillagok és megfigyelésük

A kompakt csillagok és megfigyelésük
09/23

2021. szeptember 23. 17:00

ELTE Lágymányosi Campus, Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 83.)

09/23

2021. szeptember 23. 17:00 -

ELTE Lágymányosi Campus, Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 83.)


Szigeti Balázs, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszék doktorandusza tart előadást "Az atomoktól a csillagokig" ismeretterjesztő sorozatban.

A kompakt csillagok jelentik a világító csillagok után visszamaradt hamut. Ezen csillagmaradványok – amelyek lehetnek fehér törpék, neutroncsillagok, fekete lyukak vagy egyéb egzotikus objektumok – rengeteg értékes információval szolgálhatnak a fizikusok és csillagászok számára. Közös jellemzőjük kis méretük, extrém nagy sűrűségük és viszonylag alacsony hőmérsékletük. Ennek köszönhetően belső szerkezetük rendkívül összetett, és jelentős kihívás elé állítja a jelenkor elméleti fizikusait. A fő nehézséget az jelenti, hogy megértésükhöz szükség van a legkisebb objektumok leírására szolgáló részecskefizika és a legnagyobb objektumokat leíró általános relativitáselmélet ötvözésére.

Az előadó a következő kérdésekre szeretne választ adni: Hogyan alakulnak ki a kompakt csillagok? Mit tudunk és mit nem tudunk a belső szerkezetükről? Milyen módszerekkel tudjuk őket megfigyelni? Mi a jelentőségük a modern részecske- és magfizikai kutatásokban? Mit jelent az álarc-probléma? Milyen megválaszolatlan kérdések maradtak a területen?

Az atomoktól a csillagokig előadássorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak. A tavalyi év pusztán online előadásai után az „Atomcsill” ismét élő előadásokkal jelentkezik – remélhetőleg a teljes évadban. Az előadások ugyanakkor online is követhetők a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában.