A kompetencialapú oktatás kutatása

2018.10.24.
A kompetencialapú oktatás kutatása
Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ részvételével egyetemünk nyertes projektet valósít meg az Interreg Ausztria-Magyarország program keretén belül CODES AT-HU074 címmel. A „Kompetencia-alapú oktatás az alsófokú oktatásban az osztrák-magyar határrégióban” című, több mint 380 000 euróból megvalósuló projekt témavezetője Bakó Balázs, az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ  intézményegység-vezetője. 

A projekt célja a határmenti régióban olyan oktatási intézményekből felépülő hálózat kialakítása, amely hatékonyan tudja segíteni alsó tagozaton a 6–10 éves tanulók kompetenciafejlesztését.

A projekt keretében a nyugat-dunántúli régióban három kompetenciaközpontot állítanak fel,

amelyek információs pontként szolgálnak iskolák, pedagógusok és szülők számára. A kompetenciaközpontokban elérhetők lesznek azok a pedagógiai eszközök, feladatbankok és szolgáltatások, amelyeket a projekt keretében négy területen fejlesztenek: szövegértés, matematika, természettudomány-technika és interkulturális-szociális kompetenciaterületen. Az eszközök használatához a projektbe bevont iskolák és pedagógusok hatékony segítséget kapnak pedagógus-továbbképzések és egyéni tanácsadás formájában.

A projekt 2018. szeptember 1-től 2021. augusztus 31-ig tart, megvalósítására az ELTE több mint 380 000 eurót nyert el. A projektben a vezető partner a Bécsi Iskolai Hatóság, megvalósító partnerek osztrák részről a Bécsi Pedagógiai Főiskola, Burgenland Tartomány, a Burgenlandi Pedagógiai Főiskola, az Alsó-Ausztriai Pedagógiai Főiskola, magyar részről pedig az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ.