A közgazdászképzés megújulásának lehetőségei

2017.04.24.
A közgazdászképzés megújulásának lehetőségei
Milyen esélyekkel újul meg a közgazdászképzés Szombathelyen? Hogyan bővítheti kapcsolatait az egyetem a gazdaság szereplőivel? Erről szólt 2017. április 19-én Az ELTE helyben van című társadalomtudományi kerekasztal-beszélgetés az ELTE Savaria Egyetemi Központban. 

A munkaerőpiacon meglévő szakemberhiányra reagálnak az ELTE Savaria Egyetemi Központ gazdaságtudományi képzései, amelyekre több mint száz elsőhelyes jelentkezés érkezett a felvételi eljárás során. A meglévő gazdálkodás és menedzsment, illetve a kereskedelem és marketing szakok az ELTE Társadalomtudományi Karába integrálódtak 2017. február 1-től, ami egyfelől rangos diplomát jelent, másfelől a helyben tanulás lehetőségét.

„Azt a felvételi jelentkezéseknél nem lehet látni, hogy a mennyien jelölték meg ezeket a szombathelyi szakokat a 2., 3., 4. helyen, de azt szeretnénk, ha a sorrendmódosításnál minél többen jelentkeznének át Szombathelyre”, mondta Juhász Gábor, a Társadalomtudományi Kar dékánja, egyetemi docens, hozzátéve: olyan nagy igény van a gazdálkodás típusú felsőoktatási képzésekre az üzleti szférában, hogy a jövőben a 200 fős jelentkezés is reális lehet. „Fejleszteni szeretnénk ezt a tanszéki csoportot, de nem Budapesten, és nem a szombathelyi oktatást ellátó IC-professzorokkal. Úgy vélem, helyben kell megerősíteni az oktatói állományt. Tíz főállású oktató tudja ellátni ezeket a képzéseket, amelyektől azt várjuk, hogy gyakorlatorientált képzések legyenek. A budapesti központban inkább elméleti jellegű a képzés”.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként Illés Károly, Szombathely alpolgármestere elmondta, hogy ő maga is a szombathelyi közgazdászképzésben szerezte a diplomáját, ismeri azt a nagy előnyt, amit egy helyben megszerezhető, piacképes diploma ad. A város támogatni kívánja a gazdaságtudományi képzéseket, mert ezzel azt is elősegíti, hogy a fiatalok nem hagyják el a várost, itt tanulnak, itt dolgoznak, így a régió is megfelelő szakembereket kaphat.

Varga Imre közgazdász, egyetemi docens, a szombathelyi képzés vezetője úgy fogalmazott: az a cél, hogy a közgazdászképzés Szombathelyen ismét sikertörténetté váljon: „Bízunk abban, hogy felértékelődik az itt kapható diploma. A képzés gyakorlati jellegét a megbízott külső oktatók adják, magukkal hozva szakmai tudásukat. A közgazdászképzés a régió és Vas megye fejlesztésében kiemelt szerepet játszik, vállalatoknál, bankokban, az adóhivatalban helyezkedhetnek el, illetve magánvállalkozóként találhatnak helyet a munkaerőpiacon az itt végzettek”.

A TÁTK tervei között szerepel a világszerte nagy mértékben fejlődő turisztikai ágazatra reagáló turizmus és vendéglátás szak elindítása a közeljövőben. A rendezvény meghívottja volt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amelynek képviseletében Kiss-Bauer Szilvia képzési csoportvezető, MFKB megyei programkoordinátor érkezett. Amint elmondta, a VMKIK és az ELTE stratégiai együttműködési megállapodást kötött. Az asztalukon van az a turisztikai vállalatoknak célzott kérdőív, amely válaszol majd arra, hogy rövid-, közép- és hosszútávon milyen bemeneti létszámok várhatók a vonatkozó egyetemi képzéseken. 

Az ELTE Társadalomtudományi Karáról megtudhatták a résztvevők, hogy „fiatal hajtás” az egyetemen belül, 2003-ban jött létre, rugalmassága és innovációs készsége kiemelkedő. A fiatalokkal való kapcsolatára a közvetlenség jellemző, akár hallgatói kezdeményezéseket is beépítenek a képzésekbe, a diákokat az önállóság felé terelik.