A kutatás minőségéért

2023.04.04.
A kutatás minőségéért
Az Einstein Alapítvány és a BIH QUEST Felelős Kutatásért Központ pályázatára kutatók, kutatócsoportok és szervezetek nevezhetnek a kutatások megbízhatóságát szolgáló projektekkel. 

A pályázat célja, hogy a természettudományok, a társadalomtudományok és a bölcsészettudományok területén elismerést és nyilvánosságot biztosítson azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek a kutatások megalapozottságát, megbízhatóságát és átláthatóságát szolgálják, illetve ilyen lépésekre ösztönözze a tudósokat, intézményeket és politikai döntéshozókat is.

A pályázat nyitott minden olyan kutató vagy kutatócsoport, civil szervezet vagy intézmény számára, amely a tudomány és a kutatás, az oktatás és az ösztöndíj területén tevékenykedik. A pályázatra a fenti célokat szolgáló projektekkel lehet nevezni három kategóriában (egyéni díj, intézményi díj és pályakezdő kutatók díja), a legjobb pályázatot az egyéni és intézményi kategóriában egyaránt 200 ezer, a pályakezdő kutatók kategóriájában 100 ezer euróval díjazzák.

A pályakezdők díjára doktori fokozattal (vagy azzal egyenértékű kutatási tapasztalattal) rendelkező és legfeljebb öt éve független kutatói tevékenységet folytató jelölt pályázhat. Az egyéni vagy kisebb csoportok jelölésének tartalmaznia kell egy jelölő levelet, egy önéletrajzot és a jelöltek releváns publikációinak listáját, valamint legfeljebb három neves szakértő és korábbi gyakornok nevét, akikkel a díj zsűrije felveheti a kapcsolatot. A pályakezdő kutatóknak vagy pályakezdő kutatók csoportjainak motivációs levelet, projektjavaslatot, a tagok önéletrajzát és a vonatkozó publikációk listáját kell benyújtaniuk. A pályázatokat a három tudományág jeles képviselőiből álló tudóscsoport értékeli.

Jelentkezési határidő: 2023. április 30. 

A pályázat ütemezése és további részletek ezen az oldalon olvashatók angol nyelven.