A kutyák alvása tükrözi gazdájukkal való kapcsolatukat

2022.05.30.
A kutyák alvása tükrözi gazdájukkal való kapcsolatukat
Az ELTE etológusai első ízben vizsgálták feladatmentes szociális helyzetben a kutya-gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyi aktivitásának összefüggéseit. Tanulmányuk az Animals folyóiratban jelent meg. 

A gazdák sokat tudnának arról mesélni, hogy a kutyájuk mennyire kötődik hozzájuk. A kötődés fontos viselkedésszabályozó mechanizmus, melynek feltétele a kötődési személy felé mutatott speciális preferencia. „A kutya gazdához való kötődése kivételes jelenség, mert sokban hasonlít az anya-gyermek kapcsolathoz. A gazda biztonságot nyújt a kutyák számára, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyerek számára. Ha a kutyát az emberi viselkedés modelljeként szeretnénk használni, márpedig szeretnénk, akkor fontos tudni, vajon ez a speciális helyzetekben megnyilvánuló viselkedésbeli hasonlóság tetten érhető-e a mindennapos tevékenységeink szintjén is. Tavaly egy fMRI vizsgálat során felfedeztük, hogy

a kutya kötődése befolyásolja azt, mennyire érzi jutalmazónak a gazdája hangját.

A mostani eredmény újabb fontos hasonlóság az anya-gyermek vonatkozásban” – mondta Gácsi Márta, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatója.

A kutya-gazda párosok közötti különleges kötődést számos viselkedéstesztben vizsgálták a kutatók, de az alvással kapcsolatban még nem. Vajon ez a kapcsolat befolyásolja azt, hogyan alszanak a kutyák idegen helyen? A választ a kutatók a kutyák viselkedésének és alvásának párhuzamos vizsgálatával keresték. Negyvenkét családi kutya kötődési viselkedését mérték fel a pszichológus kutatók által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel, míg a kutyák alvását egy délutáni szunyókálás során vizsgálták az egyetem alváslaborjában (természetesen a gazda jelenlétében). Ez a kutatás az első, amely feladatmentes szociális helyzetben vizsgálta a kutya-gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyi aktivitásának összefüggéseit. A kutyák spontán alvását teljesen fájdalommentes, elektroencefalográfiás (EEG) módszerrel mérték a kutatók (hasonlóan, mint ahogy embereknél szokás).

„Az alvásnak fontos szerepe van olyan folyamatokban, mint a tanulás, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés. Ha az ember (vagy kutya) alszik, akkor fontos, hogy „jól”, vagyis pihentetően aludjon. Az alvás minősége mérhető például az alvásfázisok közül a mélyalvás hosszával. Izgalmas kérdés azt vizsgálni, hogy a kutya-gazda kötődés hogyan befolyásolja az alvás minőségét, ezáltal hogyan hat a fentebb említett folyamatokra” – mondta Reicher Vivien, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusz hallgatója.

Kiderült, hogy

a magasabb kötődési pontszámot kapó kutyák több időt töltöttek mélyalvásban,

amely a legpihentetőbb alvásfázisnak tekinthető. „Első alkalommal új helyen aludni stresszes lehet. Az eredmény azt sugallja, hogy a magasabb kötődési pontszámú kutyák jobban aludtak a gazdáik jelenlétében. Feltehetőleg ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, így az új helyen jobban el tudtak lazulni és így egy jót aludni” – magyarázza a publikáció első szerzője, Cecília Carreiro, az Etológia Tanszék doktorandusza. A kutyák gazdához való kötődése tehát nem csak a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik.

Cecília Carreiro, Reicher Vivien, Kis Anna és Gácsi Márta Attachment towards the owner is associated with spontaneous sleep EEG parameters in family dogs című publikációja az Animals folyóiratban jelent meg.

Forrás: ELTE TTK