A kvarkanyag kritikus pontját keresték

2016.12.21.
A kvarkanyag kritikus pontját keresték
A legújabb tudományos eredményeket is áttekintétték az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Intézet, valamint az ELTE közös nemzetközi eseményén, a 16. Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskolán 2016. december 5-9. között. A rendezvény névadója Zimányi József Széchenyi-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki a hazai és a nemzetközi nehézionfizikai kutatások egyik úttörője volt. 

Az idei  programon a résztvevők figyelemmel kísérték Európa és az USA legnagyobb gyorsítókomplexumainak, a CERN LHC és az amerikai Brookhaveni Nemzeti Laboratórium (BNL) RHIC gyorsítójának új eredményeit és kutatási irányait. A budapesti programon 68-an vettek részt, közülök 29 hallgató, illetve doktorandusz. A meghívott vendégek három földrész 16 országából érkeztek, és az öt nap alatt 68 előadást tartottak.

A tanácskozás kiemelt vendége volt többek között Michael J. Tannenbaum (BNL, USA) és Carsten Greiner (Goethe Universtität Frankfurt, Németország), az iskola Ortvay kollokviummal közös előadását pedig Roy A. Lacey (Stony Brook University, USA) tartotta. Lacey professzor előadásában az erős kölcsönhatás (kvantumszíndinamika, QCD) fázistérképe kritikus pontjának kereséséről beszélt. A nem szakmabeliek számára is kiemelten érdekes prezentációban arról számolt be, hogy a BNL STAR és PHENIX kísérleteinek adatait felhasználva, a véges méret skálázás módszerével immár kézzelfogható közelségben van a kritikus pont helyének és tulajdonságainak vizsgálata. Ez a nagyenergiás nehézion-fizika utóbbi évtizedének egyfajta „szent grálja”, így Lacey professzor ELTE-n megtartott előadását komoly diszkusszió követte.

 

 

Az egyhetes rendezvényen ünnepelték meg a Részecske és Magfizikai Intézet igazgatóhelyettese, Bíró Tamás 60. születésnapját is. Örömteli hír volt továbbá, hogy Bíró Tamást az Academia Europea, míg Dávid Gábort (BNL, USA) az Amerikai Fizikai Társaság választotta tagjává. A rendezvényen egyperces gyász-szünettel emlékeztek az idén elhunyt Zimányi Magdára, aki férje, Zimányi József halála óta az iskola lelkét jelentette. Kettejük érdemeiről és szellemi örökségéről Csörgő Tamás, a Zimányi Iskola tiszteletbeli elnöke „In memoriam” című előadásában emlékezett meg Roy Lacey professzor Ortvay kollokviuma előtt.

A tanácskozáson megtartotta első ülését a Zimányi Iskola Nemzetközi Tanácsadó Testülete is, amelynek tagjai Csörgő Tamás, Lévai Péter, Biró Tamás (MTA Wigner FK), Csernai László (Bergen, Norvégia), Tetsufumi Hirano (Tokiói Egyetem, Japán), Tuomas Lappi (Jyväskyläi Egyetem, Finnország), Chihiro Sasaki (Wroclawi Egyetem, Lengyelország), Roy A. Lacey (Stony Brook, USA), Michael J. Tannenbaum (BNL, USA), illetve tanácskozási joggal az Iskola szervezője, Csanád Máté (ELTE), és társszervezője, Kovács Péter (MTA Wigner FK). A szervezők azt remélik: a testület munkája garantálja, hogy az iskola a jövőben is fontos szerepet töltsön be a nagyenergiás nehézionfizika hazai és környező országok közösségeinek életében.