A legérdekesebb magyar innovációk között az ImmunoGenes

2018.10.30.
A legérdekesebb magyar innovációk között az ImmunoGenes
Teret adunk az innovációnak címmel magyar innovációs program indult, melynek első állomásaként jelent meg A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadvány, ahol több mint kétszáz oldalon olvashatunk izgalmasnál izgalmasabb mai magyar találmányokról és fejlesztésekről. A kiemelt projektek között szerepel a 2007-ben alakult ImmunoGenes is, melynek vezetője Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszék egyetemi tanára.

Kacskovics Imre kollégáival együtt 2007-ben olyan új eljárást fejlesztett ki, amelynek révén genetikailag módosított állatokban jelentősen növelni lehet az ellenanyag-termelés hatékonyságát. Az eljárás hasznosítására kollegájával, Bősze Zsuzsannával, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont (MBK) tudományos tanácsadójával 2007-ben megalapították az ImmunoGenes Kft-t.

Az immunológiában és a géntechnológiában elért tudományos eredményekre alapozva az ImmunoGenes Kft. olyan transzgenikus, azaz genetikailag módosított állatokat hozott létre, amelyek révén a jelenleginél sokkal gyorsabban és gazdaságosabban állíthatók elő ellenanyagok. Genetikailag módosított egerekben és nyulakban az immunválasz egyik kulcsmolekulája (FcRn) fejeződik ki nagyobb mértékben, így lesz az immunizálás hatékonyabb és termelődik jelentősen több értékes ellenanyag. A cég az érintett intézetekkel (ELTE, MBK) 2008 januárjában kizárólagos hasznosítási szerződést kötött az intézmények tulajdonában lévő szellemi tulajdon hasznosítására.

A nemzetközi szabadalommal védett, innovatív technológia nem-kizárólagos hasznosítását 2014-ben a japán Kyowa Hakko Kirin vásárolta meg annak érdekében, hogy terápiás monoklonális ellenanyagokat fejlesszenek. Kutatási együttműködésekben (pl. MTA KOKI, MTA TTK, Szegedi Tudományegyetem, New York University, Semmelweis Egyetem) kutatási, diagnosztikai és terápiás ellenanyagokat fejlesztenek olyan antigének ellen, amelyekkel szemben a korábbi próbálkozások sikertelenek voltak.

Az ősszel megjelent A 100 legérdekesebb magyar innováció kiadvány célja, hogy bemutassa a politika, a cégek és a társadalom egyéb szereplői számára, hogy rengeteg újszerű és kiváló találmány születik Magyarországon. A kiadvány a „Teret adunk az innovációnak” program első lépéseként jelent meg, melyet 2019 januárjában egy ünnepélyes gála követ, ahol a TOP 10 magyarországi innovációt díjazzák, végül 2019. március 1–3. között kerül sor az első magyar Innoexpo innovációs kiállítás és vásárra a Hungexpo területén. A kiállítás három napja alatt a nagyközönség és a szakma résztvevői személyesen is megismerkedhetnek a legfontosabb hazai és nemzetközi innovációkkal. A szervezők a második évtől a rendezvényt nemzetközi jellegűvé szeretnék fejleszteni, mint a V4 országok legjelentősebb innovációs seregszemléjét.

A kiadvány és program fővédnöke Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere.