A legidősebbek beoltásával elkerülhető lehet a halálozások 70%-a

2021.02.03.
A legidősebbek beoltásával elkerülhető lehet a halálozások 70%-a
Az 1 millió legidősebb magyar beoltásával jelentősen csökkenthető a COVID-19 megbetegedés okozta halálesetek száma – állítják az ELTE Biológiai Intézet kutatói.

A járvány kitörése óta tudjuk, hogy COVID-19 fertőzés esetén az életkor előrehaladtával nő a súlyos megbetegedés és a halálozás esélye. Az ELTE TTK Biológiai Intézet kutatói a korfüggő halálozást és Magyarország 2020-as korfáját felhasználva kiszámolták, hogy egy adott életkor fölött mindenkinek beadott oltás milyen mértékben csökkentheti a járvány lehetséges áldozatainak számát.

Ha a lakosságból 1 millió véletlenszerűen kiválasztott személy kapja meg az oltást, az ideális esetben (feltételezve, hogy a vakcina teljes méretékben kivédi a halálozást) 10 százalékkal csökkenti a halálozások számát. Ha azonban az 1 millió legidősebb magyar kapja meg a vakcinát, azzal már akár a COVID-19 okozta halálesetek 70 százaléka elkerülhető lehet.

Müller Viktor, az ELTE TTK Biológiai Intézetének docense és szakdolgozója, Zsichla Levente az alábbi grafikonokon mutatják be, hogyan nő az elkerülhető halálozások aránya az átoltottság függvényében.

Az összekötött pontok mindkét grafikonon egy-egy adott életévtől kezdődő oltás hatását, illetve az alsó ábrán az ehhez szükséges oltások számát mutatják. A két ábráról látható, hogy már a kevesebb mint félmillió 80 éves vagy idősebb lakos beoltásával elkerülhető a lehetséges összhalálozás közel fele, a legidősebb egymillió magyar beoltásával pedig a halálozások 70%-a.

Az eddig ismert tények szerint a részletesen vizsgált vakcinák a halálozás kockázatát gyakorlatilag teljesen kiküszöbölik. Ugyanakkor bármilyen oltás esetén akadnak olyanok, akiknek a legyengült immunrendszere nem képes hatékony védettséget kialakítani. Ezért kiemelten fontos az oltási kampány elején célzottan oltani az idősek mellett az egészségügyi intézményekben és az idősotthonokban dolgozókat, akik a munkájuk révén gyakrabban kerülnek kapcsolatba legyengült egészségügyi állapotú emberekkel.

Ez a világszerte, így hazánkban is alkalmazott stratégia lehetővé teszi, hogy az oltási kampány a legsebezhetőbb csoportokra koncentrálva gyorsan és hatékonyan csökkentse a koronavírus-halálozás mértékét.

Forrás: ELTE TTK