A legjobb publikáció díját hozták el az ELTE kutatói

2023.02.22.
A legjobb publikáció díját hozták el az ELTE kutatói
Nyúl Boglárka és kutatótársai nyerték idén az European Journal of Social Psychology folyóirat Early Career Best Manuscript díját.

Az Európai Szociálpszichológiai Társaság (EASP) szaklapja, a European Journal of Social Psychology szerkesztősége 2003 óta minden évben kiválasztja az előző év legjobb kéziratát, amelyet a tanulmány első szerzője a doktori fokozata megszerzésétől számított legfeljebb három éven belül publikált. 

Az elismerést 2023-ban Nyúl Boglárka és szerzőtársai, Lantos Nóra Anna, Kende Anna, valamint Stephen D. Reicher (University of St. Andrews) nyerték  The limits of gender and regional diversity in the European Association of Social Psychology című cikkükkel.

A cikk alapjául szolgáló kutatásban az ELTE PPK által vezetett munkacsoport az EASP tényleges működési adatait szembesítette a tudományterület által képviselt legfőbb erkölcsi alapelvekkel. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a nők és a nem Nyugat-Európában dolgozó kutatók milyen mértékben vesznek részt a szervezet eseményein, az irányításban, és tevékenységüket mennyire ismerik el a közösségben. A tagsági adatok elemzéséből nem túl hízelgő kép rajzolódott ki.

Az eredeti angol nyelvű szakcikk ezen a linken olvasható, magyar nyelvű összefoglalónk pedig itt érhető el.

Forrás: ELTE PPK