A legkiemelkedőbb szakmai lapok között a PPK folyóirata

2017.08.29.
A legkiemelkedőbb szakmai lapok között a PPK folyóirata
Jelentős sikereket ért el az elmúlt években az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának 2011 végén alapított nemzetközi folyóirata, a Journal of Behavioral Addictions. A Demetrovics Zsolt, a PPK dékánjának és tanszékvezető egyetemi tanárának főszerkesztésével működő lap a két legszélesebb körben használatos nemzetközi tudománymetriai rendszer szerint hazánk legmagasabban rangsorolt tudományos folyóirata lett a közép-európai régióban.

A PPK lapja a komplexebb méréseket végző, a cikkek idézettségét és újságok tudományos súlyát is listázó SJR (SCImago Journal and Country Rank) rendszere, valamint a Thomson Reuters adatbázis csak a cikkek idézettségét mérő impakt faktora alapján is az első helyen áll hazánkban. Emellett a folyóirat a közép-európai régióban az SJR rendszer eredményei alapján a negyedik, a Thomson Reuters adatbázis alapján pedig a második legmagasabban rangsorolt folyóirat.

A Journal of Behavioral Addictions negyedévente jelenik meg az Akadémiai Kiadó gondozásában és más, hasonló témájú, de a pszichoaktív szerekhez kapcsolódó szenvedélybetegségekre koncentráló lapokkal szemben

a viselkedési addikciókra, azaz a videojáték-, szerencsejáték- és munkafüggőségre, a kényszeres vásárlás, a testedzésfüggőség és a hiperszexualitás témakörére fókuszál,

mindezeket interdiszciplináris keretben, a genetikától a neurobiológiai kérdéseken át, pszichológiai és társadalomtudományi vonatkozásban vizsgálja.

A szerkesztők célja túlmutat a folyóiraton: 2018 áprilisában, Kölnben ötödik alkalommal rendezik meg a viselkedési addikciókat tanulmányozó nemzetközi konferenciát (International Conference on Behavioral Addictions), amelyet korábban két alkalommal Budapesten, valamint Genfben és Haifán tartottak. A tudományterülettel foglalkozó nemzetközi társaság, az International Society for the Study of Behavioral Addictions 2016-ban alakult meg.

Demetrovics Zsolt, az ELTE PPK dékánja és a lap főszerkesztője a viselkedési addikció területén végzett kutatásairól is beszél az ELTE Kommunikációs Irodája által készített riportfilmben:

Forrás: ELTE PPK