A légkör kémiája

A légkör kémiája
12/09

2010. december 09.

ELTE TTK Lágymányosi Campus, Északi Tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A) Eötvös terem (0.83 terem)

12/09

2010. december 09. -

ELTE TTK Lágymányosi Campus, Északi Tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A) Eötvös terem (0.83 terem)


A Föld légköre nagyrészt nitrogénből és oxigénből, kisebb részben argonból, széndioxidból és vízgőzből áll. Megfelelő kémiai analitikai módszerekkel több százezer szerves vegyületet is ki lehet mutatni benne. Az emberi tevékenység következtében nagyon sok szerves anyag kerül a levegőbe, többek között az autók kipufogógázában és festékek oldószereinek elpárolgásával. A légkörbe a növények is sok szerves anyagot juttatnak. A napsugárzás hatására, a nitrogén-oxidok katalizáló hatása következtében a légkörben gyors kémiai reakciók játszódnak le.


A légkör erősen oxidáló jellegű, a szerves anyagokból először részben oxidált köztitermékek, legvégül széndioxid és vízgőz keletkeznek. A légkör reakcióinak sebessége határozza meg, hogy a légkörbe kerülő szennyezőanyagok milyen gyorsan bomlanak le, és milyen köztitermékek keletkeznek. Ezeknek a köztitermékeknek egy része káros lehet az egészségre. A globális felmelegedés következtében nő a légkör átlaghőmérséklete, ami a légköri kémiai reakciók sebességének növekedésével is jár. Ennek következtében egyes szennyezőanyagok gyorsabban bomlanak le, de ugyanakkor megnő egyes káros köztitermékek koncentrációja. A légköri reakciókban olyan anyagok is keletkeznek (széndioxid, ózon, aeroszolok), amelyek befolyásolják az üvegház-hatás mértékét.


A légköri reakciókat úgynevezett szmogkamrákban szokták vizsgálni. A szmogkamrák a legnagyobb kémiai reaktorok: egyik fajtájuk tulajdonképpen egy hatalmas átlátszó teflonsátor. A képen a spanyolországi Valenciában található EUPHORE szmogkamra látható. Ebben a kutatóintézetben két hasonló, félgömb alakú szmogkamra van. A szmogkamrákat egy szétnyitható acélhéj védi a vihartól. Mindkét szmogkamra átmérője 9 méter, térfogatuk egyenként 187 m3. A szmogkamra levegőjébe juttatják be a szennyezőanyagokat, majd nagyon érzékeny és pontos műszerekkel azt vizsgálják, hogy a napsugárzás által kiváltott kémiai reakciók következtében hogyan csökken ezeknek a szennyezőanyagoknak a koncentrációja és milyen köztitermékek keletkeznek.

Időpont: 2010. december 9. 17:00
Helyszín: ELTE TTK Lágymányosi Campus, Északi Tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A) Eötvös terem (0.83 terem)

Alkímia Ma