A legnagyobb elismerést érdemlik sportolóink

2021.08.10.
A legnagyobb elismerést érdemlik sportolóink
Befejeződtek a 2020-as ötkarikás játékok Tokióban, a 20 érmet szerző magyar küldöttség az éremtáblázat 15. helyén végzett. A versenyeken résztvevő 8 ELTE-s kötődésű sportoló 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérmet, valamint 2 negyedik és 1 ötödik helyet szerzett. Mindemellett számos remek szerepléssel valamennyien bizonyították kiemelkedő tehetségüket, szorgalmukat és kitartásukat.  

A 2020-ban esedékes XXXII. nyári olimpiai játékokat 2021-ben és zárt lelátók mögött rendezték meg Tokióban, a versenyen 206 nemzet képviseltette magát, több mint 11.000 sportoló révén. Magyarországról 176 sportoló mérte össze tudását a világ legjobbjaival a különböző sportágakban, köztük az ELTE 8 korábbi, illetve jelenlegi hallgatója.

Idén örülnünk kell annak, hogy egyáltalán megrendezik az olimpiát, a sport legnagyobb ünnepét, s talán ennél kevésbé fontos az, hogy mennyi aranyat szerzünk – mondta előzetesen Bukta Zsuzsanna, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, az ELTE PPK adjunktusa. A sportszervező hozzátette: nagyon fontos, hogy a remek versenyek mellett ismételten tanúi lehessünk a szolidaritásnak, az egyenlő esélyek érvényesülésének, a fairplay-nek, a befogadásnak is, amit az olimpiai eszme jelent.

Az ELTE-n a sportoló fiatalok rendelkezésére kettős karrierprogramok állnak, az Egyetem egyéni tan- és vizsgarendet és sok más lehetőséget is biztosít számukra. Tudni kell azonban, hogy az élsportra is abban a korban van lehetőség, amikor a felsőfokú tanulmányok folynak, és ezt a kettőt egyszerre jól végezni nem könnyű feladat.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy már maga az olimpiai részvétel óriási dolog.

Akik az ELTE-ről idén kijutottak a nyári játékokra, valamennyien nagy elismerést érdemelnek, hiszen nemcsak hogy össze tudták egyeztetni a tanulást és az élsportot, hanem a kvalifikációhoz szükséges kimagasló eredményt is elérték.

Tokióban a magyar olimpiai csapat összesen 20 érmet szerzett, és ezzel az éremtáblázat 15. helyén végzett. A küldöttség ELTE-s kötődésű tagjai ebből 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérmet tudhatnak a magukénak, emellett 2 negyedik hellyel és több más helyezéssel bizonyították rátermettségüket, szorgalmukat és kitartásukat.   

  • A TáTK-n végzett Szilágyi Áron kardvívó harmadik olimpiai aranyérmét vívta ki a versenyeken, és csapatban is bronzérmet szerzett.
  • Siklósi Gergely párbajtőröző, a PPK sportszervezőnek készülő hallgatója ezüstéremmel térhetett haza.
  • Végre dobogón állhattak a női vízipólósok Leimeter Dórával, aki nemrég szintén sportszervezőként végzett az ELTE-n. 
  • 4. helyezést ért el Kapás Boglárka pszichológus hallgató 200 méteres pillangóúszásban.
  • Ugyancsak 4. lett Márton Anna kardvívó, aki szintén pszichológia szakon nemrég végzett az ELTE-n.
  • Telegdy Ádám pszichológus hallgató új egyéni csúccsal az 5. helyen végzett 200 méter háton.
  • Az ÁJK-s Venyercsán Bence óriási hajrával 20. lett az 50 km-es gyaloglásban.
  • Gyurátz Réka volt sportszervező szakos hallgatónk kalapácsvetésben a 26. helyen végzett.
  • A szintén kalapácsvető Halász Bence rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakos hallgatónk pedig a 14. lett.

Bár a 2020-as olimpia augusztus 8-án lezárult, 24-én Tokióban elkezdődött a paralimpia, ahol az ELTE-t Illés Fanni képviselte. A TáTK korábban végzett hallgatója 100 m mellen aranyérmet szerzett.  

Összes hírünk az olimpiáról