A Magyar Sport Napja az ELTE-n

A Magyar Sport Napja az ELTE-n
05/06

2016. május 06.

ELTE Egyetemi Könyvtár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)

05/06

2016. május 06. -

ELTE Egyetemi Könyvtár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)


A Magyar Sport Napja alkalmából 2016. május 6-án az ELTE Egyetemi Könyvtárában „BEAC – Az Elsők” címmel sporttörténeti kiállítás nyílik, melynek során egyetemünk riói olimpikonjait is köszöntik a szervezők. A BEAC az ünnepség keretében rehabilitálja az 1956-ban olimpiát nyerő egykori kardvívóját, Hámori Jenőt, a klub elfeledett bajnokát, valamint felavatják „A BEAC olimpiai bajnokai” emléktáblát.

A  résztvevőket köszönti az esemény fővédnöke, Mezey Barna, az ELTE rektora; Karácsony András, a BEAC elnöke; Kozmann György, sportért felelős helyettes államtitkár és Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere. A rendezvény védnökei Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Hoffmann Tamás, Budapest XI. kerületének polgármestere.

Az 1898-ban alapított Budapesti Egyetemi Atlétikai Club a kezdetektől fogva úttörő szerepet töltött be a magyar sportéletben, az egyesület a magyar sport fejlődésének egyik fontos szereplőjévé vált. Vezetői, tagjai több sportág meghonosításában és népszerűsítésében is az élen jártak, munkásságuk példát mutatott a később megalakuló egyetemi sportegyesületek számára is. Fennállása óta hat olimpiai bajnokot, több világ- és Európa-bajnokot, valamint több száz országos bajnokot adott Magyarországnak.

A „BEAC – Az Elsők” című kiállítás a Budapesti Atlétika Klub 118 éves történetét mutatja be, az ELTE és a BEAC több mint száz évre visszanyúló kapcsolatáról ad gazdag áttekintést roll-upok, különleges sportereklyék, személyes tárgyak és interaktív eszközök segítségével. A kiállítás az Egyetem és a Klub közös történelmének legszebb és legérdekesebb pillanataiba nyújt betekintést, méltó módon megemlékezve kiemelkedő sportolóikról, vezetőikről, megőrizve az általuk felépített közösség hagyományait és örökségét.

Az ünnepélyes kiállításmegnyitó után köszöntik az ELTE és a BEAC olimpikon hallgatóit:

  • Csere Gáspár – a BEAC atlétája, az ELTE PPK végzett hallgatója, atlétika-maratoni
  • Illés Fanni –  az ELTE BTK hallgatója, úszás
  • Kapás Boglárka – az ELTE PPK hallgatója, úszás
  • Srp Miklós – az ELTE BGGyK hallgatója, atlétika-gyaloglás
  • Staicu Simona – az ELTE BTK hallgatója, atlétikai-maratoni
A „BEAC – Az Elsők” című kiállítás az Egyetemi Könyvtár után más helyszíneken is látható lesz, többek között az ELTE karainak közösségi tereiben, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban, illetve az Etele Helytörténeti Gyűjteményben.

A BEAC büszkeségfalán 1968 óta öt olimpiai bajnok neve szerepel: Prokopp Sándor, Csik Ferenc, Rajczy-Rasztovich Imre, Kovácsi Aladár és Németh Angéla. A büszkeségfal azonban sok éven át volt hiányos, Hámori Jenő olimpiai bajnok neve mostanáig nem szerepelt az egyesület olimpiai bajnokai között.
A II. világháború után, a Rákosi-korszak szovjet típusú sportirányítási modellje erős hatással volt az egyetemi sportéletre is. A sportegyesületeket összevonva úgynevezett „mozgalmi” jellegű szervezetek irányítása alá helyezték, így 1951. október 29-től a BEAC a Műegyetemi Atlétikai és Football Clubbal (MAFC) közösen Budapesti Haladás néven működött tovább. A Budapesti Haladás mindössze öt évet ért meg, az 1956-os forradalom alatt szüntették meg.

Hámori Jenő a Győri Vívó Klubban kezdett el vívni, majd 1952-ben – amikor az Eötvös Loránd Tudományegyetem vegyészhallgatója lett – a Budapesti Haladás színeiben folytatta a páston, mestere pedig Szabó László lett. Először 1954-ben, 21 évesen, a budapesti főiskolai világbajnokságon hívta fel magára a figyelmet, amikor egyéniben és csapatban is ezüstérmet szerzett kardvívásban. Ezt követően az ’55-ös római világbajnokságon a kardcsapatban Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Keresztes Attila, Kovács Pál és Palócz Endre mellett világbajnoki aranyérmet szerzett. 1956-ban három fiatal vívó kerülhetett be a Gerevich, Kovács, Kárpáti triumvirátus mellé a melbourne-i olimpiai csapatba: Keresztes Attila, Magay Dániel és a kiválóan teljesítő Hámori Jenő.

A kardcsapat kiváló szereplése szinte elvárás volt, hiszen ebben a versenyszámban akkor már közel 30 éve, az 1928-as olimpia óta volt veretlen a magyar olimpiai csapat, és ’56-ban sem okoztak csalódást, a döntőben a lengyeleket győzték le, ezzel Hámori Jenő megszerezte a BEAC 5. olimpiai aranyérmét. Hámori Jenő az olimpia után végzett vegyészként nem tért vissza a kommunista Magyarországra, később a New Orleans-i Tulane Egyetem Orvosi Karának biokémia professzora lett. A rendszerváltás óta nyaranta rendszeresen hazajár, 2003-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetemen vendégprofesszorként tartott előadásokat.

A Magyar Sport Napja 2016 rendezvénye az ELTE Pázmány-napi programsorozatának része.

Időpont: 2016. május 6. 15:15
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)