A magyar sport napja az ELTE-n

2015.05.07.
A magyar sport napja az ELTE-n

2000 óta a magyar kormány rendelete értelmében május 6-a Magyar Sport Napja, a Magyar Athétikai Club által kezdeményezett 1875-ös első szabadtéri sportversenyre és Eszterházy Miksa gróf úttörő szerepére emlékezve. Az ELTE és a BEAC közös szervezésében egyetemünk élsportolóival együtt emlékezett erre a jeles és meghatározó napra. Az esemény helyszíne a Tüskecsarnok új tornaterme volt, ahol Nébald György olimpiai, világ- és európai bajnok, Universiade ezüstérmes kardozó, az ELTE öregdiákja a Tüskecsarnok igazgatójaként köszöntötte a résztvevőket. Az ELTE ünnepsége egyben a Tüskecsarnok első hivatalos egyetemi eseménye, avatója is volt.

A jelenlévő többszörös magyar bajnok, utánpótlás Európa- és Világbajnok hallgatókat, köztük Kapás Boglárka úszót és Csere Gáspár futót a BEAC ügyvezetője, Simon Gábor köszöntötte, továbbá az ELTE magyar egyetemi bajnok cheerleader, ezüstérmes vízilabda, bronzérmes női röplabda és férfi kosárlabda csapatait. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, a hallgatói ügyek rektori biztosa az ELTE rektora nevében köszöntötte a sportolókat, kiemelve az előző évben szerzett 55 dobogós egyetemi bajnoki helyezést, különösen az aranyérmes egyetemi világbajnoki (Kovács Zsófia, tiratlon) és téli universiade (Burján Csaba, short-track) sportolók szereplését.

Karácsony András egyetemi tanár a BEAC elnökeként megemlékezett Eszterházy Miksa meghatározó munkásságáról, ami többek között a BEAC megalakulásához is vezetett. Zaránd Péter, az ELTE EHÖK elnöke beszédében elmondta, hogy a hallgatói önkormányzat 2015-től félévente 2 millió forinttal támogatja az egyetemi versenysportot, mellyel a MEFOB-on szereplő hallgatók, csapatok utazási, szállás és felkészülési költségeihez kívánnak hozzájárulni.

A beszédeket követően egy fotózással egybekötve bemutatták az ELTE Sportiroda pályázatának és a BEAC-nak köszönhetően elkészült egyedi ELTE sportruházatot. Az eseményt állófogadás, és az érdeklődők számára egy Tüskecsarnok-túra zárta.

Galéria