A malacok addig foglalkoznak az emberrel, amíg nincs jobb dolguk

2020.07.20.
A malacok addig foglalkoznak az emberrel, amíg nincs jobb dolguk
Semleges helyzetben a malacok csaknem azonos gyakorisággal kezdeményeznek interakciót az emberrel, mint a kutyák, problémamegoldás közben azonban az utóbbiakkal ellentétben önállóan próbálják elvégezni a feladatot. A többi között erre mutatott rá az ELTE etológusainak új kutatása, melyben családban élő, fiatal törpemalacok és kutyák emberekkel való kommunikációs viselkedését hasonlították össze.

Problémamegoldó helyzetben a kutyák már fiatal korban is az emberre néznek, hogy kapcsolatot teremtsenek és kommunikációs interakciót kezdeményezzenek. Vajon ez csak az ő sajátosságuk, vagy más társállatok is így viselkednének hasonló helyzetben?

A törpe házisertés egyre népszerűbb társállat, és a kutyáéhoz hasonló szerepet tölt be az emberi családban. A Családi Törpemalac Programot 2017-ben indították el az ELTE TTK Etológia Tanszékén. "Az állatok családi kutyákhoz hasonló környezetben nevelkednek, ami egyedülálló összehasonlító vizsgálatokhoz teremt alapot e két faj között – mondja Andics Attila, az MTA-ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport vezetője. – Ez az első kutatás, amely kutyákat és törpemalacokat hasonlít össze problémamegoldó helyzetben."

„Hasonlóan szocializált farkasok és macskák ugyanabban a problémamegoldó helyzetben a kutyáknál kevesebbet kommunikálnak az emberrel, de lehet, hogy ez azért van így, mert a farkasok nincsenek háziasítva, a macska meg nem csoportban élő állatfaj. Olyan kutatást terveztünk, amelyben egy másik háziasított, szociális faj, a sertés viselkedését tudjuk a kutyáéhoz hasonlítani” – teszi hozzá Paula Pérez, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusza.

"A kísérletben az úgynevezett 'megoldhatatlan feladat' paradigmát alkalmaztuk. Az állat először könnyen megoldható feladatot kap (ez a mi esetünkben egy élelmet tartalmazó doboz kinyitása volt), később azonban a dobozra rázárjuk a tetejét, és ezzel a problémát megoldhatatlanná válik” – foglalta össze a vizsgálat lényegét Pérez.

Gerencsér Linda, a kutatócsoport munkatársa elmondta, hogy amikor az állatok a dobozzal először üresen, élelem nélkül találkoztak, a malacok és a kutyák hasonló mértékben mutattak ember felé irányuló viselkedéseket.

„A különbségek akkor lettek szembetűnőek, amikor jutalomfalatot tettünk a dobozba. A malacok kezdettől fogva gyorsabban nyitották ki a dobozt, talán a jobb manipulációs képességüknek köszönhetően. Amikor szembe találták magukat a fedéllel, a kutyák a korábbihoz képest többször fordultak az ember felé, a malacok kevesebb ember felé irányuló viselkedést mutattak, viszont a kutyáknál kitartóbban próbálkoztak a doboz kinyitásával, ami az önálló problémamegoldásra való hajlamukat tükrözheti” – magyarázta a kutató.

„A két faj között talált hasonlóságok azt mutatják, hogy az emberrel való kommunikálásra való képesség mindkét fajban hasonlóan jelen van – foglalta össze az eredményeket Pérez. – A viselkedésbeli különbségek hátterében a fajspecifikus sajátosságok állhatnak. A kutyák természetes módon jobban függnek és együttműködőbbek az emberrel, ami megmagyarázza, miért sikeresebbek más fajokhoz képest a velünk való kommunikációs interakciók létesítésében.”

A tanulmányt az Animal Cognition folyóirat közölte.

Forrás: ELTE TTK