A MergeSort és más érdekességek a Neumann-napon

2023.05.29.
A MergeSort és más érdekességek a Neumann-napon
Az ELTE Informatikai Kar hagyományos eseménye idén az országos Neumann-emlékévhez kapcsolódott, a kar oktató és hallgatói különleges előadásokkal és performansszal emlékeztek meg a híres számítógéptudósról. Az ünnepségen átadták a kari elismeréseket és díjakat is.

A május 11-i programon Kaposi Ambrus, a kar egyetemi docense Neumann János rejtélyes doktori disszertációjáról tartott előadást, az anyagra számos tudományos munkában hivatkoznak, ám az eredeteinek nyoma sincs. Istenes Zoltán, a kar egyetemi docense a számítógépek keletkezéstörténetébe kalauzolta el a hallgatóságot: az előadás fókuszában a Neumann-elvű számítógép állt, de mellette egyéb, különleges eszközökről is szó esett. Bemutatott például egy analóg számológépet, amely képes két egyszámjegyű, százas számrendszerbeli számot összeadni. 

Az előadásokat követően az ELTE IK Neumann János Tehetséggondozó Kör tagjai tartottak Oszd meg és uralkodj! címmel rövid bemutatót. A zenés performanszban bemutatták a Neumann János által kidolgozott összefésüléses rendezést, a MergeSort algoritmust.

A csoportot a kar kiemelkedő, már középiskolásként is komoly eredményeket elért hallgatói alkotják, akik úgy gondolják, hogy az ELTE Informatikai Karán nemcsak szakmát, hanem hivatást is választottak, és pályájukon a lehető legmagasabbra szeretnének eljutni. A tehetséggondozói ösztöndíjprogramot a magyarországi Bosch csoport támogatja, a cég régóta fontos feladatának tekinti a fiatal tehetségek segítését. Az ELTE IK Neumann-programjában az egyetemi tanulmányaikat éppen elkezdő elhivatott hallgatóknak adják meg a lehetőséget, hogy tanulmányaikban kiteljesedhessenek. 

Az ünnepség díjátadóval folytatódott, átadták a kari elismeréseket és díjakat, a Pro Facultate Informatica érmeket, a Kar Kiváló Hallgatója okleveleket, valamint a TDK- és OTDK- okleveleket, valamint a tehetséggondozó köri kitüntetéseket is.

További fotók az ELTE IK honlapján találhatók.