A mesterséges intelligencia biztosan velünk marad

2024.04.08.
A mesterséges intelligencia biztosan velünk marad
Új tudományos-ismeretterjesztő sorozatot indít az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A videóinterjúkból, podcastokból és tudománykommunikációs versenyből álló kezdeményezés célja, hogy bemutassa napjaink legizgalmasabb tudományterületeit és a mögöttük álló kutatókat. A következő hónapokban a rohamosan fejlődő mesterséges intelligencia témáját járják körbe a szakértők, elsőként Csabai István fizikus.

Vajon hogyan határozható meg a mesterséges intelligencia? Hogyan lehet kutatni? Hogyan találkozhatnak a hallgatók a mesterséges intelligenciával az ELTE-n? Milyen változásokat hozhat az új technológia a jövőben? Ezekre a kérdésekre válaszol Csabai István akadémikus, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék egyetemi tanára az új sorozat első videójában.  

Mint Csabai István mondta, az élőlényekhez hasonlóan a mesterséges intelligencia is megfigyeli a világot, és a begyűjtött adatok alapján értelmezi az összefüggéseket. Míg pár éve csak gépi tanulásról beszéltünk az adatelemzések kapcsán, mára az intelligensen viselkedő nyelvi modellek (például a ChatGPT) elterjedésével, jogossá vált a mesterséges intelligencia elnevezés.  

Az ELTE szinte minden karán jelen van a mesterséges intelligencia a nyelvi elemzésektől kezdve a régészeti kutatásokig. Csabai István saját kutatócsoportjával elsősorban arra fókuszál, miként lehet a technológiát a tudományos kutatásban hasznosítani. Az egyik felhasználási terület a már meglévő képfeldolgozó módszerek átalakítása úgy, hogy azok orvosi képeket is tudjanak elemezni, beleértve a hisztopatológiai vagy mammográfiai felvételeket. A munka során törekszenek együttműködni azokkal a szakemberekkel, akik képesek azonosítani egy-egy felhasználási terület igényeit; számos hazai és nemzetközi kutatásban vesznek részt többek között a Semmelweis Egyetemmel és kórházakkal. Az ELTE Informatikai Kar, az ELTE Matematikai Intézet és a Fizikai Intézet pedig tagjai a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumnak is.  

A mesterséges intelligencia hamar bekerült az ELTE-n az oktatásba. A fizikus mesterképzésen elérhető tudományos adatanalitika és modellezés specializáció napjaink népszerű témájával, az óriási adathalmazokon végzett kutatásokkal, a big datával foglalkozik. Ezekre a kurzusokra ma már nem csak fizikusok, hanem matematikusok, biológusok, szociológusok is járnak, így egyre több tudományterületre kiterjed a mesterséges intelligencia felhasználhatósága.

Csabai István szerint a legnagyobb kihívás, hogy a mesterséges intelligencia hogyan segíthet olyan problémákban, amelyeket az ember egyedül nem tudna megoldani. A kutató biztos benne, hogy a mesterséges intelligencia velünk marad, és egyre nagyobb szerepet kap a tudományban, ezért a hallgatókat is arra buzdítja, hogy legyenek nyitottak, és minél többféleképpen alkalmazzák ezt a technológiát.