A múlt jövője

A múlt jövője
08/31 - 09/03

2016. augusztus 31. - 2016. szeptember 03.

ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8.)

08/31 - 09/03

2016. augusztus 31. - 2016. szeptember 03.

ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8.)


2016. augusztus 31. és szeptember 3. között La stessa goccia nel fiume – il futuro del passato, azaz „Kétszer ugyanabba a folyóba – a múlt jövője” címmel nemzetközi tudományos konferenciát rendez az ELTE BTK Italianisztikai Doktori Program és az Olasz Nyelv és Irodalom Tanszék.

A négynapos esemény lebonyolítására az italianista egyetemi oktatók nemzetközi szervezete (AIPI, Associazione Internazionale dei Professori di Italiano) adott megbízást. Az AIPI kétévente a világ más-más városában tartja kongresszusát, egyszer olaszországi, egyszer Itálián kívüli városban. A konferenciát először rendezik meg Magyarországon, a kongresszushoz tartozó tudományos ülésszakon mintegy 240 előadás hangzik el. A rendezvényre öt kontinens harminc országának több mint száz egyeteméről érkeznek kutatók, valamint hazai italianisták is tartanak előadást. Peter Kuon, az AIPI elnöke hangsúlyozta:

ez a szervezet első, ilyen kiemelkedő részvétellel zajló kongresszusa.

Néhány érdekesség: a legnépesebb „tábort” a lengyel kollégák alkotják 19-en, létszámban őket a horvátok követik (14-en), a harmadik helyen a franciák és – némileg meglepő módon – a brazilok osztoznak a maguk 8-8 résztvevőjével. Más szempontból kuriózum, hogy jelen lesz egy japán és egy kameruni italianista is, valamint jönnek kollégák Izlandról, Írországból, Macedóniából, Tunéziából és Litvániából is.

Az italianisztikai stúdiumokat a hagyomány és a modernség jegyében vizsgáló konferencia helyszínei a Romanisztikai Intézet, illetve a Germanisztikai Intézet előadótermei, valamint a Francia Intézet Sauvageot-terme lesznek, tíz különféle szekcióban adnak elő a kutatók. Ezek tematikáiban egyszerre van jelen a folyamatosan változó olasz kultúra, a tradíciók és a történelem folytonos feldolgozása és elkerülhetetlen (illetve szükséges) újraértelmezése, valamint a kutatás új vagy viszonylag periférikus területeinek bemutatása. A dialektális kultúra, az olasz város urbanisztikai átalakulása, a „transzkulturális Olaszország”, valamint az „olasz dél” épp úgy témái a konferenciának, mint az első világháborútól velünk élő „gyűlölet-kultúra”, vagy a huszadik század második felének avantgárd nyelvei. A résztvevők foglalkoznak a digitális nyelvoktatás jelenével és jövőjével, az irodalmi kánonok folyamatos válságával, megújulásával és dekonstrukciójával az italianisztikában, valamint – a konferencia címére reflektálva – a folyók szerepére az olasz irodalomban.

A rendezvény a nemzetközi tudományos és kulturális élet fontos eseménye, amely a rendező intézmény (ezúttal az ELTE és benne az italianisztikai stúdiumok) elismertségét, egyetem- és nemzetközi kapcsolatrendszerét erősítheti, az intézmény és képzései vonzerejét növelheti.

A konferencia hivatalos nyelve az olasz, az előadások olasz nyelven hangzanak el. A konferencia védnökei az Olasz Köztársaság Külügyminisztériuma; Prőhle Gergely, az EMMI helyettes államtitkára; valamint Mezey Barna, Egyetemünk rektora. Az ülésszak társrendezője az Olasz Kultúrintézet, támogatói között van az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata, valamint a Doktoranduszok Országos Szövetségének Irodalomtudományi Osztálya. A rendezvény lebonyolításában a Studio Italia működik közre.

A részletes program az ELTE BTK Italianisztikai Tudományos Doktori Műhelyének honlapján elérhető.

Librarius