A munkára fogott kvantummechanika

A munkára fogott kvantummechanika
04/25

2019. április 25. 17:00 - 19:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 83.)

04/25

2019. április 25. 17:00 - 19:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 83.)


Széchenyi Gábor, az ELTE TTK Fizikai Intézet munkatársa tart előadást „Az atomoktól a csillagokig” sorozat keretében.

Az elmúlt évtizedekben a klasszikus számítógépek teljesítménye exponenciálisan fejlődött, átlagosan másfél évente megduplázódik a számítógép integrált áramköreiben az egységnyi felületen lévő tranzisztorok száma. Mi történik, ha a tranzisztorok mérete már az atomi mérettartományba esik? Meddig tartható fenn ez a fejlődés? Valószínű, hogy a továbblépéshez a számítógépek új generációját kell megalkotnunk, melynek egyik várományosa a kvantumszámítógép. Az előadás során a következő kérdésekre keressük a választ: Mi kell egy kvantumszámítógép megalkotásához? Milyen feladatokat tud gyorsabban megoldani, mint a klasszikus társa? Hány bitesek a legfejlettebb kvantumszámítógépek? Mikor lesznek mindenki számára elérhetők?

Széchenyi Gábor 2011-ben szerzett fizikus diplomát az ELTE-n, PhD-minősítést 2017-ben kapott. 2014 óta a TTK Fizikai Intézet Anyagfizikai Tanszék tudományos segédmunkatársa, kutatási területe a szilárdtestfizika, ezen belül a kvantumbitek a szilárdtestekben, illetve a grafén rendszerek optikai tulajdonságai.

A tizennegyedik éve futó Az atomoktól a csillagokig sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.