A női zsenialitás mint deviancia

2020.10.21.
A női zsenialitás mint deviancia
A kimagasló intelligenciát inkább férfias vonásnak tekintjük, a hagyományos nemi szerepek így gátolhatják a nők sikerességét a tudományos területeken.

Mi az oka, hogy a nők jelentősen alulreprezentáltak a tudományban és a rangos akadémiai pozíciókban? Erre a kérdésre keresett választ kutatótársaival Nyúl Boglárka a Brilliance as deviance: Gender-role incongruity as another barrier to women’s success in academic fields című projektben. Az EASP (European Association of Social Psychology) által támogatott kutatássorozatból kiderült: a megkülönböztetés oka, hogy a zsenialitás alapvetően egy férfiaknak tulajdonított vonás.

Holott tehetségesek, a nők mégis hiányoznak a STEM területekről (Science, Technology, Engineering and Mathematics) és a kapcsolódó felsőoktatási szakokról. Ennek kapcsán négy fiatal kutató, köztük Nyúl Boglárka, a PPK oktatója azt a feltevést kezdte el vizsgálni, mely szerint a női zsenialitást egyfajta devianciaként értelmezi a társadalom. Az ESAP-ösztöndíjas kutatók elemzésükben kitértek arra is, hogy a nők hogyan észlelik saját magukat, illetve hogyan észlelik őket mások.

Az eredmények arról tanúskodnak, hogy az emberek a kimagasló intelligenciát inkább férfias vonásnak tekintik, míg az okos nőkre negatívabban reagálnak, tehát a hagyományos nemi szerepek gátolják a nők sikerességét a tudományos területeken. Kimutatták azt is, hogy a zseni sztereotipikus ábrázolása még mindig fellelhető az oktatási intézményekben, könyvekben és a médiában is.

A vizsgálat további részleteiről és a kutatási eredményekről az EASP honlapján, illetve a nőklapja.hu cikkében olvashat.

Forrás: ELTE PPK