„A nőkért és a tudományért” ösztöndíjat nyert Kubinyi Enikő

2018.09.24.
„A nőkért és a tudományért” ösztöndíjat nyert Kubinyi Enikő
A L’Oréal és az UNESCO által meghirdetett "A nőkért és a tudományért" ösztöndíj egyik nyertese idén Kubinyi Enikő, az ELTE Természettudományi Kar Etológia Tanszék és a Szenior Családi Kutya Program tudományos főmunkatársa. Az elismerést 2018. szeptember 24-én vette át a Magyar Tudományos Akadémián. 

A L’Oréal 1998-ban az UNESCO támogatásával indította el „A nőkért és a tudományért” elnevezésű ösztöndíj-programját azzal a céllal, hogy bátorítsa és elismerje azokat a nőket a világ minden tájáról, akik felfedezéseikkel hozzájárultak a tudományos élet fejlődéséhez. Hogy karrierjük különböző szintjein lehessen őket díjazni, három programot hoztak létre, ezek egyike a L’Oréal–UNESCO országos ösztöndíj, melyet a L’Oréal leányvállalatok hirdetnek meg minden évben az adott ország UNESCO bizottsága támogatásával fiatal kutatók számára tudományos karrierjük folytatásához saját hazájukban. Az ösztöndíjprogram segítségével ezek a tehetséges fiatalok nem csak saját tudományos karrierjükhöz kapnak segítséget, hanem a tudomány, illetve a kutatói pálya nagyköveteivé is válhatnak. Magyarországon a programot először 2003-ban rendezték meg, azóta összesen több mint 40 millió forinttal támogattak egyetemen vagy a Magyar Tudományos Akadémia intézeteiben dolgozó kutatónőket. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

Kubinyi Enikő az alapítás évében, 1994-ben csatlakozott az ELTE Etológia Tanszékének Családi Kutya programjához, részt vett az etorobotika első kísérleteiben, amikor is robotokat vontak be etológiai vizsgálatokba és kutyaszerű robotokba adaptáltak állatoknál alkalmazott kiképzési módszereket, továbbá az első magyarországi Farkasprogram részeként kölyökfarkasok viselkedését is kutatta. 2016-ban indult el vezetésével a Szenior Családi Kutya Program, melyet az Európai Kutatási Tanács (European Research Council) fiatal kutatóknak szóló 2015-ös Starting Grant pályázata támogat: a kutatás részeként több mint száz idősödő kutya életét követik négy éven át.

Az öregedés súlyos probléma a fejlett társadalmakban: míg ma minden tizedik ember 60 év feletti, várható, hogy 2050-re minden ötödik ember 60 éves lesz. A sikeres öregedéshez vezető életmód kialakítása, megelőző módszerek és terápiák kidolgozása kifejezetten fontos a nyugati típusú társadalmakban, ahol a kutyák szerepe is felértékelődik.

Kubinyi Enikő, az ELTE TTK Etológia Tanszék tudományos főmunkatársa jelentős mértékben hozzájárul kutatásaival ahhoz, hogy bebizonyosodjon: a kutyák az egyik legjobb állatmodelljei az emberi öregedés vizsgálatának. Amellett, hogy együtt élnek velünk, így ugyanazok a környezeti tényezők hatnak rájuk is, viselkedési, genetikai és élettani szempontból is hasonlítanak ránk, például náluk is spontán megjelennek az emberi demenciához hasonló tünetek az öregedés során.

Az általa vezetett nemzetközi kutatócsoport azon dolgozik, hogy azonosítsák az agy öregedésével járó változásokat, így idejében meg lehessen állítani a leépülését. Eredményeikkel hozzájárulnak mind az emberek, mind kedvenceik hosszú, egészséges életéhez. Olyan viselkedésteszteket dolgoztak ki, amelyekkel külön felkészítés nélkül azonosítani lehet az időskori memória, a problémamegoldó és tanulási képességek romlását. Az agy funkcióvesztését speciális mérőműszerekkel és képalkotó eljárásokkal is vizsgálják. Jó hír, hogy a folyamatosan foglalkoztatott, képzett kutyák viselkedése még az agy zsugorodásának ellenére sem változik, amennyiben lassabban ugyan, mint a fiatalok, de továbbra is szívesen tanulnak.

Az ELTE Kubinyi Enikővel 2017 májusában forgatott kisfilmet kutatásairól:

A kutatás folyamán Kubinyi Enikőék világszinten egyedülálló Kutya Agy- és Szövetbankot hoztak létre, amelyben a gazdák által felajánlott, egészségügyi okokból elaltatott kutyák szöveteit tárolják és tanulmányozzák. Ez lehetővé teszi az öregedéssel kapcsolatos molekuláris vizsgálatokat is.

Az idei év másik díjazottja Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetében működő, a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott MTA-SZTE Biomimetikus Rendszerek Kutatócsoport tudományos főmunkatársa.