A növények titkai

2017.06.07.
A növények titkai
Mi haszna a komlónak a sörkészítésben? Hogyan távolítható el a fűfolt a nadrágból? Miként nyerhető házilag DNS a növényekből? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők 2017. május 18-án, a Növények napján a Lágymányosi Campuson. 

Az Európai Növénybiológiai Társaság 2012 óta rendszeresen meghirdeti a Fascination of Plants Day elnevezésű rendezvényt, melynek célja a növényvilág változatosságának bemutatása, a növények titkainak, a bennük rejlő lehetőségeknek a megismertetése, és a növénybiológiai kutatások népszerűsítése.

A kezdeményezéshez idén is csatlakoztak az ELTE növénybiológiával foglalkozó oktatói, kutatói, a Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai, valamint a Növényszervezettani Tanszékek munkatársai Növények napja című rendezvényükkel. A programsorozatra gimnáziumok biológia iránt érdeklődő diákjait hívták meg, a programszervezésbe pedig sok lelkes BSc-, MSc- és PhD-hallgató kapcsolódott be.

Rudnóy Szabolcs adjunktus Kenyér és ópium címmel a történelmünket formáló haszonnövényekről tartott érdekes előadást. Kovács M. Gábor tanszékvezető docens Növénykórokozó gombák – a történelem formálói címmel mutatta be azt, hogy egy-egy patogén gomba miként változtatta meg egész országok, birodalmak és az ott élő milliók életét, illetve milyen kihívás elé állítanak minket ma is ezek a kórokozók.

Az előadásokat követően színes interaktív programokkal, mintegy 14 különböző foglalkozással várták az érdeklődőket a tanszék laboratóriumaiban, illetve a Déli tömb épületében.

Solti Ádám adjunktus a növényi szárazságtűrésről adott elő, a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének támogatásával a kaktuszok változatos világát szemléltette. Gáti Zsófia az általa sütött cipókkal demonstrálta, hogy a különböző gabonafélék lisztjeiből miként, avagy miért nem készíthetők sütőipari termékek. Vági Pál adjunktus fluoreszcens mikroszkópia segítségével mutatta be a növények világának szabad szemmel nem látható csodáit. Zelenyánszki Helga PhD-hallgató egyszerű, házilag is előállítható körülményekkel nyert ki DNS-t a növényekből. Kósa Annamária adjunktus a gyógynövények világával és a hazai előfordulású gyógyhatású növényekkel ismertette meg az érdeklődőket. Lantos Brigitta PhD-hallgató vezetésével a nadrágba száradt fűfolt kitisztítására tehettek kísérletet a látogatók. Knapp Dániel tudományos munkatárs azt mutatta be, hogy miként lesz a száraz árpaszemekből gyöngyöző sör, és mi a haszna a komlónak a sörkészítésben.

Solymosi Katalin adjunktus, valamint Bóka Károly és Kristóf Zoltán docensek a Növényszervezettani Tanszék munkatársainak mikroszkópos fotóiból készített kiállításon tartottak izgalmas tárlatvezetést. Halász Krisztián, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa interaktív előadáson és bemutatón szólt a hazai körülmények között is termeszthető egzotikus zöldségnövényekről. Pólya Zsuzsa gyógyszerész és Pólya Sára tanársegéd növényi alapanyagokból készítettek kozmetikumokat az érdeklődőkkel. Tamás László docens fehérje-gélelektroforézis segítségével mutatta meg a fiataloknak, miként lehet a gabonák sikérfehérjéit vizsgálni, milyen kutatások segítenek a gabonanemesítésben.

Fodor Ferenc tanszékvezető docens a vízkultúrás növénynevelés alkalmazását szemléltette uborkával és fejeskáposztával. Greipel Erika (Albitech Kft.) biofermentorokban nevelhető zöldalgákat hozott magával, amelyek alternatív megoldási lehetőséget kínálnak ipari problémákra. Oláh Csilla és Bóna Lilla PhD-hallgatók növényfelismerő kvízre invitálták a növények világában jártasabb fiatalokat, akik a foglalkozás végén a kitalált, felismert növények palántáit haza is vihették.