A nyelv szerepe a magyarság identitástudatában

A nyelv szerepe a magyarság identitástudatában
11/03

2016. november 03. 10:00

MTA Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

11/03

2016. november 03. 10:00 -

MTA Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)


A Magyar Tudomány Ünnepének díszelőadását 2016. november 3-án Kiss Jenő nyelvtörténész, szociolingvista, az ELTE Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai és Dialektológiai Tanszékének professzor emeritusa, valamint Péntek János hungarológus, szociolingvista, egyetemi tanár, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke tartják A nyelv szerepe a Kárpát-medencei magyarság identitástudatában címmel.

Mi jut eszünkbe először, amikor az identitásunkról kérdeznek? A lakhelyünk, a nemzetiségünk, az anyanyelvünk, a foglalkozásunk vagy éppen a családban betöltött szerepünk? Az identitás fogalmáról, meghatározásáról és az identitásunkat napjainkban érő kihívásokról beszél a Magyar Tudomány Ünnepének nyitóelőadásán Kiss Jenő.

Valóban „nyelvében él a nemzet”? A Széchenyi Istvánnak tulajdonított mondás érvényességének vizsgálata napjainkban különösen azért időszerű, mert a magyarság csak a Kárpát-medencében nyolc különböző államban, tehát nyolc különböző államnyelv hatása alatt él. A nemzeti önmeghatározásról, a nyelvjárások szerepéről és a helyi identitásokról szól az alkalom másik előadója, a Kolozsvárról érkezett Péntek János.

Az előadáson való részvétel meghívásos alapon történik, de az interneten élőben közvetítik (a közvetítés webcíme az alábbi linken lesz elérhető).

A teljes programsorozat itt található.

Forrás: MTA