A Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) programjai

2017.09.21.
A Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) programjai

2017. október 13.

Helyszín: D épület Eötvös terem, 001., 102.

10:00-10:45 

"Egy tanteremben üldögélek,/ Befúj a szél az ablakon,/ Belül már szárnyat bont a lélek,/ Kakukk egy őszi hajnalon." – Az egyetemista lét környezetpszichológiája
Az egyetemi éveket sokan a felhőtlen, laza lét időszakának tartják, egyfajta utolsó, könnyű diák-életszakasznak, ami után jön az „igazi, komoly élet”. Az előadás amellett érvel, hogy a valóságban ez az átmeneti életszakasz sokkal árnyaltabb: megvannak a maga nehézségei (pl. a szülőktől való tényleges függetlenedés) és könnyűségei (pl. a szülőktől való tényleges függetlenedés!) – vagyis ez az átmeneti időszak hordozza a maga fejlődési krízisét. Azt is megvizsgáljuk az előadásban, hogy e speciális krízis kialakulásában, fenntartásában és megoldásában milyen szerep jut az egyetemi élet színtereinek (épületek, kampusz, kollégium stb.).

Előadó: Dúll Andrea tanszékvezető egyetemi tanár, Pszichológiai Intézet

10:00-10:45   

Mindennapi placebóink és nocebóink
Nemcsak betegségek során, hanem a hétköznapi életben is találkozhatunk placebo- és noceboszerű hatásokkal. Ide tartoznak a koffein- és alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó reakciók, valamint azok a félelemek, amelyek a modern élet és a modern technológiák (pl. mobiltelefonok, élelmiszeradalékok) feltételezett egészségkárosító hatásaival kapcsolatosak. A magunkon megtapasztalt reakciók (élénkség, szívdobogás, részegség vagy más tünetek) sokszor nem kizárólag annak a hatóanyagnak vagy környezeti hatásnak a következményei, amiéinek tulajdonítjuk őket.  

Előadó:  Köteles Ferenc egyetemi docens, Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet

10:00-13:00 

PERINAT-PULT 
Bemutatja portékáit az ELTE PPK perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzése: fogantatás, várandósság, szülés/születés, szoptatás, bőr–bőr kontaktus, hordozás és sok más színes, rejtélyes és izgalmas téma várja az érdeklődő közönséget. Szó lesz a  születésmesékről, a vajúdást és a szülést támogató természetes fájdalomcsillapításról, betegjogokról a születés körüli időszakban, az életadó táplálékról – az anyatejről.

Az interaktív foglalkozást vezeti: Novák Julianna, Gitidiszné Gy. Krisztina, Vass Gabriella képzési koordinátorok, Pszichológiai Intézet

11:00-11:45

Hímnem – nőnem? Társadalmi nemek és szerepek 
A nemi sztereotípiák alapján a férfiaktól magasabb komptenciát várunk és magasabb státust társítunk hozzájuk, míg a nőket általában szeretetreméltóbbnak, de alacsonyabb státusúnak és kevésbé kompetensnek tartjuk. Milyen szociálpszichológiai folyamatok járulnak hozzá a nemek eltérő státusához és ennek igazolásához? Mi okozza a női karrier útjába álló „üvegplafont”? Hogyan „tanítják” a szülők és a tanárok a nemi sztereotípiákat? A nemi sztereotípiákon alapuló elvárások miként válnak önbeteljesítő jóslatokká? Miért vált ki ellenérzést, ha valaki nem a nemiszerep-elvárásoknak megfelelő módon viselkedik? Hogyan szabadulhatunk meg ezen elvárások korlátaitól?

Előadó: Kovács Mónika egyetemi docens, Interkulturális Pszichológiai és Pedagógia Intézet

11:00-11:45

Okoz-e függőséget a sorsjegyek kapargatása? 
Van-e olyan, hogy szerencsejáték-függőség? Ha igen, ez csak a felnőtteket érinti, vagy 18 év alatt is előfordulhat? Minden szerencsejáték okozhat függőséget? Kapcsolódik-e ez más függőségekhez, mutat-e kapcsolatot a droghasználattal vagy az alkoholfogyasztátással? Bárki lehet érintett? Milyen motivációk és más pszichológiai tényezők állhatnak a háttérben? Milyen gondolati torzítások társulnak hozzá? Mi a szerepe az agressziónak vagy az érzelemszabályozási problémáknak a problémás szerencsejáték-használat tekintetében? Az előadás ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ egy fiatalok körében végzett országos, reprezentatív mintán készült kutatás segítségével.

Előadó: Magi Anna és Paksi Borbála kutatók, Pszichológiai Intézet, Neveléstudományi Intézet

12:00-15:00

Mennyire ismered önmagadat? Személyiségpszichológiai kérdőívek kitöltésének lehetősége – pszichológusi visszajelzéssel 
Szeretnéd megtudni, mik az erősségeid, fejlesztendő területeid? Pályaválasztás előtt állsz? Még nem körvonalazódott teljesen az elképzelésed, vagy éppen megerősítésre vársz? Esetleg sose láttál még élőben több pszichológust egyszerre? Szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy izgalom- és kalandkereső, vagy milyen célok és törekvések motiválnak az életben? Kíváncsi vagy arra, hogy a pacsirták vagy a baglyok táborába tartozol-e inkább? Hasonló kérdések megválaszolásában állunk rendelkezésedre! Online kitölthető tesztek segítségével nyerhetsz bepillantást e kérdésekbe és saját személyiségedbe! A teszteket képzett pszichológusok, doktori hallgatóink helyben értékelik. 

Pszichológusok: Pigniczkiné Rigó Adrien adjunktus, szakmai irányító, valamint a Pszichológiai Doktori Iskola doktoranduszai, Pszichológiai Intézet 

13:00-13:45

Mikor ne, és miért igen? Szuggesztiók és hipnózis  
A szuggesztiók önkéntelen hatást kiváltó kommunikatív üzenetek. A médiában használt szuggesztiós módszerek gyakran károsan hatnak a fogyasztóra, hasznukat a terméket forgalmazó cégek (valamint az e technikákkal élő reklámügynökségek) zsebelik be. Ugyanezen technikák azonban – gyógyszerek helyett vagy mellett – a gyógyulást is szolgálhatják. Az előadás hazai és nemzetközi példákat mutat be a témában. 

Előadó: Varga Katalin tanszékvezető egyetemi tanár, Pszichológiai Intézet

13:00-13:45

Hogyan készüljünk a bizonytalan jövőre? A jövő munkaerőpiaca
A technológiai változások következtében soha nem látott gyorsasággal változik a munkaerőpiac, módosulnak az elvárások a munkaerőpiacra belépő munkaerővel szemben. Milyen tudásra, ismeretekre és kompetenciákra lesz szükségünk a munkaerőpiacon 10–20 év múlva? Milyen munkakörökben tudunk majd elhelyezedni? Várhatóan milyen foglalkozások szűnnek meg?    

Az interaktív foglalkozást vezeti: Hegyi-Halmos Nóra adjunktus és Üröginé Ács Anikó tanársegéd, Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet