A Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) programjai

2019.10.02.
A Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) programjai

2019 október 11.

10:00-11:00 Pszichopátia: tények és tévhitek

Amikor meghalljuk azt a szót, hogy pszichopata, akkor az elsők között a sorozatgyilkosok olyan nagy „klasszikusai” jutnak az eszünkbe, mint Hannibal Lecter A bárányok hallgatnak című filmből, vagy Ted Bundy a való életből. Azonban nem minden pszichopata sorozatgyilkos és nem minden sorozatgyilkos pszichopata. Számos tévhit kering ezzel a személyiségzavarral kapcsolatban. Vajon minden pszichopata egyben erőszakos bűnelkövető is? Mi a különbség a pszichopátiás vonások és a pszichózis között? Mi a kapcsolat az antiszociális személyiségzavar és a szociopátia, valamint a pszichopátia között? A pszichopaták születnek, vagy azzá tesszük őket? Lehet-e „kezelni” ezt a pszichés zavart? Az előadás során ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körül, valamint megnézzük, mi a szakma jelenlegi álláspontja a pszichopaták szorongásával kapcsolatban, illetve hogyan alakulnak a kriminalitás és a pozitív alkalmazkodás összefüggései a pszichopátiás vonások esetében.

Előadó: Magi Anna tanársegéd
Helyszín: D épület, Puskin terem

10:00-12:00 Mennyire ismered önmagadat? Személyiségpszichológiai kérdőívek kitöltésének lehetősége – pszichológusi visszajelzéssel.

Szeretnéd megtudni, hogy mik az erősségeid, fejlesztendő területeid? Pályaválasztás előtt állsz? Még nem körvonalazódott teljesen az elképzelésed, vagy éppen megerősítésre vársz? Esetleg sose láttál még élőben több pszichológust egyszerre? Szeretnéd tudni, mennyire vagy izgalom- és kalandkereső, vagy milyen célok és törekvések motiválnak az életben? Kíváncsi vagy arra, hogy a pacsirták vagy a baglyok táborába tartozol inkább? Hasonló kérdések megválaszolásában állunk rendelkezésedre! Online kitölthető tesztek segítségével nyerhetsz bepillantást e kérdésekbe és saját személyiségedbe! A teszteket képzett pszichológusok, doktori hallgatóink helyben értékelik.

Előadók: Pigniczkiné Rigó Adrien egyetemi docens és Gajdos Panna PhD-hallgató
Helyszín: C épület 002. terem

11:00-12:00 A hülyeség pszichológiája

Sokáig élt a feltételezés, hogy a magas intelligenciával rendelkező emberektől intelligens viselkedést várhatunk el, de elég a hétköznapi tapasztalatainkra hagyatkozni, hogy belássuk, téves ez az elvárás. Nagyon okos emberek is tudnak a racionalitással és a bölcsességgel szemben cselekedni. Sőt, mint az előadásból majd kiderül, ha a sok ész nem párosul bölcsességgel, akkor nagy és veszélyes hülyeségekhez vezethet.

Előadó: Aczél Balázs egyetemi docens
Helyszín: D épület, Eötvös terem

11:00-12:00 Hálószoba a kutatólaborban: betekintés az alvás- és álomkutatás területére

Az álmok kutatása a hatvanas évek kezdeti lelkesedése után némileg elhanyagolt területe volt az elme működését kutató pszichológiai irányzatoknak. Mindez nem meglepő, hiszen a szubjektív, homályos és pusztán töredékesen felidézhető álomemlékek keresése kudarcra ítélt feladatnak tűnt a pszichológiai folyamatokat szigorú módszertani igényességgel vizsgáló kutatók számára. A pár évtizednyi távolságtartás után azonban, a modern idegtudomány fejlődésének köszönhetően az alvás- és álomkutatás újabb reneszánszát éli, és a 21. század egyik legdivatosabb témájává vált. Az előadás során bemutatunk néhány szemelvényt az alvás-és álomkutatás területéről, olyan általunk is kutatott területeket érintve, mint például az alvás és emlékezet kapcsolata, az alvászavarok jelensége, vagy az álomképeket létrehozó agy működése.

Előadó: Reichardt Richárd PhD-hallgató
Helyszín: D épület, Puskin terem

11:00-14:00 PERINAT-PULT

Bemutatja portékáit az ELTE PPK Perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzése: fogantatás, várandósság, szülés-születés, szoptatás, bőr-bőr kontaktus, hordozás és sok más színes, rejtélyes és izgalmas téma várja az érdeklődő közönséget. Születés-mese, a természetes fájdalomcsillapításról: vajúdás és szüléstámogatás illóolajokkal, betegjogok a születés körüli időszakban, anyatej: az életadó táplálék.

Előadó: Novák Julianna dúla, perinatális szaktanácsadó
Helyszín: C épület, alagsor 8. terem

13:00-14:00 A jövő munkahelye és munkavállalója: a mesterséges intelligencia és a HR

A technológiai változások következtében soha nem látott gyorsasággal változik a munkaerőpiac és a munkaerőpiacra belépő munkaerővel szembeni elvárások. Milyen tudásra, ismeretekre és kompetenciákra lesz szükségünk a munkaerőpiacon 10-20 év múlva? Milyen hatással lesz a munkahelyekre a mesterséges intelligencia? Várhatóan milyen foglalkozások szűnnek meg és milyen új munkakörök születnek? Milyen hatással lesz mindez az emberi erőforrás-menedzsmentre? Ezekre a kérdésekre közösen keressük a választ foglakozásunkon.

Előadók: Hegyi-Halmos Nóra adjunktus és Üröginé Ács Anikó tanársegéd
Helyszín: D épület, Eötvös terem

13:00-14:00 Jóga: ősi bölcsesség a tudomány lencséje alatt

A jóga az ősi India több ezer éves holisztikus tanítása, melynek filozófiai és gyakorlati útmutatásai segítenek a testi és mentális egyensúly megteremtésében, valamint önmagad megismerésében. Számos jógagyakorlat jótékony hatása mára már tudományosan is bizonyított. Az előadás során betekinthetsz a jóga rendszerébe és eszköztárába. Kipróbálunk egy-egy rövid, mégis hatásos gyakorlatot, valamint hasznos tanácsokat kapsz, hogy hogyan élj egészségesen és hogyan kerülj jobb kapcsolatba önmagaddal!

Előadó: Csala Barbara PhD-hallgató
Helyszín: D épület, Puskin terem