A Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) programjai

2020.11.09.
A Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) programjai

2020. november 18.


Tanulj tovább a PPK-n!

Demetrovics Zsolt előadásában ízelítőt ad a PPK-s közösség hangulatából, szót ejt a kar által képviselt értékekről és arról is, hogy a tudományterületek egymásra hatása hogyan formálja az oktatási-kutatási irányokat. Ha szeretnél első kézből értesülni arról, hogy milyen új képzések indulnak 2021 őszén a PPK-n, vagy éppen arra vagy kíváncsi, hogy milyen eséllyel felvételizhetsz a PPK nagy hagyományú szakjaira, akkor hallgasd meg az előadást! Szó lesz a PPK bölcsész, gazdasági és sportos képzéseiről is.
ELTE PPK - Minden, ami ember! Minden, ami sport!

Előadó: Demetrovics Zsolt dékán, egyetemi tanár
Időpont: 15:45–16:15

Kérdezz-felelek a PPK-val

Kérdezz tőlünk! A PPK Tanulmányi Hivatal munkatársai és a Hallgatói Önkormányzat tagjai többek között a felvételiről, a képzési kínálatunkról, az egyetemi életről, a különböző ösztöndíj- és tehetséggondozási lehetőségekről nyújtanak felvilágosítást.

Időpont: 16:15–19:00
Link

Élő előadások

Pszichopátia – tények és tévhitek

Amikor meghalljuk a szót, hogy pszichopata, akkor az elsők között a sorozatgyilkosok olyan nagy „klasszikusai” jutnak az eszünkbe, mint Hannibal Lecter „A bárányok hallgatnak” című filmből, vagy Ted Bundy a való életből. Azonban nem minden pszichopata sorozatgyilkos, és nem minden sorozatgyilkos pszichopata, számos tévhit kering ezzel a személyiségzavarral kapcsolatban. Vajon minden pszichopata egyben erőszakos bűnelkövető is? Mi a különbség a pszichopátiás vonások és a pszichózis között? Mi a kapcsolat az antiszociális személyiségzavar és a szociopátia, valamint a pszichopátia között? A pszichopaták születnek, vagy azzá tesszük őket? Lehet-e „kezelni” ezt a pszichés zavart? Az előadás során ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körül, valamint megnézzük, mi a szakma jelenlegi álláspontja a pszichopaták szorongásával kapcsolatban, illetve hogyan alakulnak a kriminalitás és a pozitív alkalmazkodás összefüggései a pszichopátiás vonások esetében.

Előadó: Magi Anna egyetemi tanársegéd
Időpont: 17:00–18:00
Link


A mesterséges intelligencia és a HR

A technológiai változások következtében soha nem látott gyorsasággal változik a munkaerőpiac és a munkaerőpiacra belépő munkaerővel szembeni elvárások. Milyen tudásra, ismeretekre és kompetenciákra lesz szükségünk a munkaerőpiacon 10–20 év múlva? Milyen hatással lesz a munkahelyekre a mesterséges intelligencia? Várhatóan milyen foglalkozások szűnnek meg, és milyen új munkakörök születnek? Hogyan befolyásolja a munka világát egy világméretű járvány? Milyen hatással lesz mindez az emberi erőforrás menedzsmentre? Ezekre a kérdésekre keressük a választ foglakozásunkon.

Előadó: Hegyi-Halmos Nóra egyetemi adjunktus
Időpont: 17:00–18:00
Link


Az olimpiák érdekességei

Tudjuk, hogy minden kezdet nehéz, és ez nem volt másképp a modern kori olimpiák kapcsán sem. Hosszú és nehéz út vezetett az olimpiai versenyek letisztulásáig, az olimpiai mozgalom megszilárdulásáig, az olimpiai sportágak körének kialakulásáig. A kezdeti nehézségeket a ma már komikus, annak idején kínos párizsi és St. Louis-i olimpiák példázzák, amelyeken például élőgalamb-lövészetet, akadályúszást vagy zsonglőrködést is lehetett látni. Az előadás végigvezet az olimpiák 125 évén a kezdeti nehézségektől a gigantikussá válásig; bemutatja, hogy a női sportolók hogyan jutottak el a kezdeti teljes kirekesztettségtől a mai, közel 45%-os részvételi arányhoz, és mennyire volt kapós vagy népszerű az olimpiarendezés a XX. században.
Az előadást Kahoot kvízjáték követi, a győztes PPK-s ajándékcsomagot nyer.

Előadó: Bukta Zsuzsanna egyetemi adjunktus, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja
Időpont: 18:00–19:00
Link

Előadások felvételről

A hülyeség pszichológiája

Sokáig élt a feltételezés, hogy a magas intelligenciával rendelkező emberektől intelligens viselkedést várhatunk el, de elég a hétköznapi tapasztalatainkra hagyatkozni, hogy belássuk, téves ez az elvárás. Nagyon okos emberek is tudnak a racionalitással és a bölcsességgel szemben cselekedni. Sőt, mint az előadásból majd kiderül, ha a sok ész nem párosul bölcsességgel, akkor nagy és veszélyes hülyeségekhez vezethet.

Előadó: Aczél Balázs egyetemi docens
Link


Aktivitás, mozgás, sport a digitális világ árnyékában

A sportszakember-képzés szerte a világban nemcsak egyszerűen népszerű, több ága (sportmenedzsment, -pszichológia, -orvoslás, tanár- és edzőképzés), tömegesen vonzza a tanulni vágyókat. A sporttudomány az egyik legfiatalabb interdiszciplináris tudományterület, mára komoly elismerést vívott ki magának. Azonban felmerül a kérdés, hogy miért is akarnak ilyen sokan mélyebben megismerkedni a mozgás és a sportversenyek elméleti és gyakorlati világával az iskolapadban, amikor digitális eszközök segítségével szinte minden információ és tudás elérhető az interneten. A különböző mozgásformák elsajátításához jobbnál jobb oktatóvideók érhetők el egyetlen kattintással, és mozgáselemző programok boncolgatják a mozdulatokat a legapróbb részletekig. A kihívásokat és teljesítményeket a különböző applikációk nemcsak mérik, hanem pontos és alkotóelemeire lebontott információkkal is szolgálnak, akár ábrákkal és grafikonokkal. A bajnoki mérkőzések statisztikai adatai ugyancsak publikusak, tanulmányozhatók a nagyközönség számára is. Miért vonz minkét mégis az offline sportvilág, és hol a helye a klasszikus képzésnek?

Előadó: Kovács Katalin egyetemi docens
Link