A Portugál Nyelv Napja

A Portugál Nyelv Napja
05/05

2021. május 05. 10:00

online

05/05

2021. május 05. 10:00 -

online


Előadásokkal, kulturális és gasztronómiai bemutatókkal készül az ELTE Portugál Tanszéke a luzofón világ ünnepére.

Portugália, Angola és Brazília budapesti nagykövetségei az ELTE Portugál Tanszékével, a Camões Intézet – Budapesti Portugál Nyelvi Központtal és a Zöld-foki-szigetek magyarországi Tiszteletbeli Konzulátusával közösen 10. alkalommal rendezik meg a portugál nyelv és a portugál nyelvű országok közösségének napját.

Az egész napos rendezvény a portugál nyelv és kultúra népszerűsítésének legfontosabb eseménye. A megnyitón köszöntőt mond Szijj Ildikó, az ELTE Portugál Tanszék vezetője, Bartus Dávid, az ELTE BTK dékánja és Jorge Roza de Oliveira portugál nagykövet.

Számos előadás hangzik majd el az interkulturalitás és a kölcsönös kulturális hatások témájában: Delfim Correia da Silva, a Goa University professzora az indiai kulturális kölcsönhatásokat vizsgálja, Abreu Paxe angolai költő a kultúra, az oktatás és kommunikáció művészeti és nyelvi folyamatokban fellelhető aspektusait tárja fel, Dione Carlos brazil dramaturg pedig Dramaturgia: az élő szó címmel tart előadást.

Délután a kulturális programoké a főszerep: Pedro Vieira Dias Tomás röviden ismerteti az angolai táncok fejlődését a massembától a kizombáig, majd ezeket be is mutatja. Ezt követően az érdeklődők élő adásban élvezhetik a luzofón világ legtipikusabb ételeinek elkészítését, a zöld-foki katchupától az angolai calulún és a tőkehalon át a brazil csirke quiaboval e farofávalig. A nap zárásaként Mónica Silva moderálja a beszélgetést négy Budapesten élő fiatal portugál anyanyelvű között, akik származásukról és magyarországi tapasztalataikról mesélnek.

A nap folyamán a magyarországi CPLP Vimeo-csatornáján elérhetőek lesznek dokumentumfilmek a luzofón világ négy sarkából, valamint egy brazil rövidfilm is, a Difícil é não brincar. Lehetőség nyílik Sílvia Paula Valentim Lutucuta angolai egészségügyi miniszter rövid beszámolóját is meghallgatni a Covid-19 hatásáról.

A rendezvényhez az alábbi linken lehet csatlakozni.

Facebook