A roma örökséget kutatják

2017.11.21.
A roma örökséget kutatják
Az ELTE BTK Atelier Társadalomtudományi és Historiográfiai Tanszék is részt vesz az európai kulturális örökséghez való hozzáféréssel foglalkozó hároméves, új európai uniós projektben.

A Coventry Egyetem által koordinált, másfél milliárd eurós költségvetéssel rendelkező konzorcium számos nemzetközi partner részvételével jött létre. Az együttműködő intézmények négy tematikus területen dolgoznak majd: a Granadai Egyetem kutatásának fókuszában a falusi örökség áll, a prágai Károly Egyetem a kisvárosi örökséget kutatja, a berlini Porosz Kulturális Örökség Alapítvány az intézményi örökséget vizsgálja, míg az ELTE a roma örökséget tekinti át. Az Atelier Tanszék legfőbb hazai partnerei ebben a Hodászi Roma Tájház, a MOME Ecolab Felhőgyár projektje, a józsefvárosi Kesztyűgyár Közösségi Ház és a Gallery8 – Roma Kortárs Művészeti Tér.

A kulturális örökség a fenntartható Európa egyik forrása, az örökség-menedzsmentben való minél szélesebb részvétel pedig a társadalmi kohézió erősödését teszi lehetővé. A projekt célja egy olyan fenntartható, a felhalmozott tudás megosztását célzó, nemzetközi platform létrehozása, amely lehetőséget nyújt a kultúra területén dolgozó szakemberek, kutatók, művészek, intézmények és szervezetek vagy akár az érdeklődők számára, hogy aktívan együttműködjenek. A REACH projekt által kidolgozott részvételi modellek képezhetik a reziliens európai kulturális örökség alapját. A konzorcium résztvevői különböző participációs eszközök és módszerek segítségével, pilotprojekteken keresztül vizsgálják, hogy a gyakorlatban milyen előnyei és felmerülő nehézségei lehetnek a hozzáférhető és demokratizált kulturális örökség létrehozásának.

Az Európai Unió kutatásfejlesztési és innovációs politikáját meghatározó Horizon 2020 programban megvalósuló CULT-COOP-06-2017 kódszámú projekt konzorciumi tagjai: Coventry University (Egyesült Királyság), Promoter S.r.l. (Olaszország), Stiftung Preußischer Kulturbesitz (Németország), Eötvös Loránd Tudományegyetem (Magyarország), Universidad de Granada (Spanyolország), Univerzita Karlova (Csehország), Ministero dello Sviluppo Economico (Olaszország).

Fotó: jozsefvaros.hu