A római jog és a magyar alaptörvény

2015. október 27-én többek között Hamza Gábor, a Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszék professzora és Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke is részt vett a római Lumsa University magyar–olasz rendezvényén.

A római jogot és a magyar alaptörvényt középpontba állító konferencián résztvevőket Francesco Bonini rektor köszöntötte, a hazai jogtudósok mellett felszólalt Roberto Nania (La Sapienza University, Róma) és Angelo Rinella (Lumsa University, Róma) professzor is.

Olaszország a jogtudomány és a törvényhozás (kodifikáció) területén - ez a magánjog és a közjog (alkotmányjog) területére egyaránt vonatkozik – úttörő szerepet töltött be és tölt be ma is Európában és azon kívül. Ebben kiemelkedő szerepet játszik a római jogi hagyomány. Az olasz jogtudomány és kodifikáció szerepének, hatásának elemzésére a kelet-európai országokban eddig nem került sor átfogó jelleggel. Az olasz és magyar jogászok részvételével megrendezésre kerülő konferencia ezt a kiemelkedő jelentőségű, aktuális kérdést kívánta áttekinteni, hozzájárulva a több évszázados múltra visszatekintő magyar-olasz jogi kapcsolatok átfogó elemzéséhez.

Hamza Gábor professzorral készült korábbi interjúnk itt olvasható.

2015.10.28.