A Scientific Reports legjobb publikációi között az ELTE kutatójának cikke

2024.04.12.
A Scientific Reports legjobb publikációi között az ELTE kutatójának cikke
A Scientific Reports összegyűjtötte a 2023-as év világszinten legnagyobb szakmai érdeklődést kiváltó pszichológiatudományi kutatásait, a listán Nádasdy Zoltán időérzékeléssel kapcsolatos munkája az első ötven között szerepel.

Nádasdy Zoltán kutatótársaival 2023. január 19-én a Scientific Reports folyóiratban publikált tanulmányt Children and adults rely on different heuristics for estimation of durations címmel. A kutatásról az elte.hu részletesen beszámolt, a hírt a magyar sajtó tekintélyes része átvette. 

A kutatók az időérzékelés kapcsán végeztek egyedülálló kísérletet, arra voltak kíváncsiak, miért érzékeljük másképpen az időt gyerekként és felnőttként. A kísérletben azonos hosszúságú, eseménydús és unalmas rajzfilmrészleteket mutattak óvodásoknak és felnőtteknek, és megkérdezték őket, melyiket tartják hosszabbnak. Az időtartamot a két korcsoport homlokegyenest eltérően értékelte, tehát az időészlelés változása a kognitív fejlődés következménye. Az óvodások még nem ismerik az abszolút idő fogalmát, így az időtartam megítéléséhez a hozzáférhetőség heurisztikát használják (vagyis azt az időt érzékelik hosszabbnak, amelyikről többet tudnak mesélni). A felnőttek azonban már a mintavételezési heurisztikára támaszkodnak, vagyis szabályos időközönként mintákat vesznek a környezetükből, és a mintavétel alapján következtetnek az idő múlására. A kutatásban Sandra Stojić doktorandusz és a Mostari Egyetem munkatársa, Vanja Topić vettek részt.

Nádasdy Zoltán az ELTE Kognitív Pszichológia Tanszék oktatója, a Humán-elektrofiziológia Csoport vezetője, valamint a University of Texas adjunktusa. Az emberi agy információfeldolgozási folyamataival foglalkozik, legfőképpen az idegi kódolás alapvető mechanizmusai érdeklik.1988-ban végzett az ELTE-n, doktori fokozatát Buzsáki György vezetésével 1999-ben a Rutgers Egyetemen idegtudományi témában szerezte meg. Ezután a jeruzsálemi Héber Egyetemen, majd a California Institute of Technology-n dolgozott posztdoktori ösztöndíjjal. 2011 óta az ELTE PPK egyik vezető kutatója. 

Legutóbb 2022-ben térérzékeléssel kapcsolatos kutatásával vonta magára a figyelmet, akkor a fáziskódolás új elméletével bizonyította, hogy agyunk idegsejtjei a gamma oszcillációra hangolódva kódolják a teret és navigálnak minket.