A skandináv modell esélyei Magyarországon

2022.04.06.
A skandináv modell esélyei Magyarországon
Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus előadásával indult a Navratil Ákos Szakkollégium gazdaságtudományi sorozata. 

A Navratil Ákos Szakkollégium az ELTE hetedik szakkollégiumaként 2021-ben jött létre a gazdaságtudomány iránt érdeklődő egyetemisták tehetséggondozására. A közösség a tudományág tanórákon kevéssé tárgyalt területeinek felfedezése, más diszciplínák megismerése és a tagok látókörének tágítása céljából 2022-ben szakmai előadássorozatot indított, az előadások nyilvánosak.

Az első előadást Pogátsa Zoltán, a Soproni Egyetem habilitált egyetemi docense, az ELTE Politikatudományi Intézetének munkatársa tartotta a skandináv modell magyarországi esélyeiről, a rendezvényt nagy érdeklődés kísérte a Trefort-kerti campus aulájában. A közgazdász-szociológus a nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője, kutatási területe az európai integráció, különös tekintettel a periféria országaira. Eredményeiről hat könyvet, számos tudományos publikációt írt. Az északi modellről 2016-ban jelent meg könyve.

Pogátsa Zoltán először átfogó képet adott a modellről, bemutatta kialakulásainak feltételeit, majd kitért a jóléti struktúrával kapcsolatos tévhitekre, érvényesülésének társadalmi, politikai és gazdasági akadályaira. Az észak-európai országokban a társadalombiztosítás, az egészségügyi szolgáltatások és az oktatás finanszírozására kialakított struktúra jelentősen eltér más európai országok gyakorlataitól, így különösen érdekes volt látni, milyen esélyei lennének Magyarországon. Mik a modell kialakításának feltételei? És hogyan lehetne ezeket itthon kiépíteni? Az előadó ennek kapcsán kitért a magyar gazdaság jelenlegi helyzetére és kilátásaira is.

Az egyórás előadást követően maradt idő a beszélgetésre is. A szervezők ehhez a Slido alkalmazást vették igénybe. A résztvevők a felületen a diára kivetített kódon vagy egy QR-kódot beolvasva tehették fel kérdéseiket – akár anonim módon. A folyamatosan érkező kérdésekre ugyanezen kód segítségével szavazni is lehetett, így a legnépszerűbb kérdések kerültek előre. Az applikációval a résztvevők kétszer annyi kérdést tudtak feltenni, mint hagyományos úton, ráadásul a közönséget leginkább érdeklő témákra jutott idő.

A Szakkollégium ebben a félévben két további beszélgetést szervez, a rendezvényekre minden érdeklődőt várnak.

Forrás: ELTE GTK