„A sport mindenkié!”

2017.09.22.
„A sport mindenkié!”
Az UNESCO Egyetemi Sport Nemzetközi Napján immár második alkalommal rendezték meg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az Inkluzív Sportnapot, amelyen az ELTE és a BEAC számos sporteseménnyel hívta fel a figyelmet a sport mindennapos jelentőségére, valamint a szellemi felkészültség mellett a fizikai edzettség fontosságára.

 „A sport mindenkié!” mottóval megrendezett Inkluzív Sportnapon több száz sérült és egészséges egyetemi hallgató, dolgozó és iskolás sportolt együtt a Tüskecsarnokban. Az ELTE Szolgáltató Központ Fogyatékosügyi Központja és Sportirodája, valamint a BEAC szervezésében zajló esemény célja az volt, hogy a sport által közelebb hozza egymáshoz az ép és sérült embereket, illetve élményt, mozgást, kikapcsolódást nyújtson minden sportolni vágyó számára.

A megnyitón Borhy László, az ELTE rektora kiemelte az olyan kezdeményezések jelentőségét, amelyek ráirányítják a figyelmet a mindennapi sportolás fontosságára. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja megköszönte a fogyatékkal élő fiatalok fejlesztésével foglalkozó szakemberek áldozatos munkáját. Szekeres Pál miniszteri biztos, többszörös paralimpiai bajnok és bronzérmes olimpiai bajnok köszöntőjében arról szólt: az Inkluzív Sportnap kiváló alkalom arra, hogy szakítsunk a berögzült előítéletekkel és rájöjjünk, hogy a fogyatékossággal élők is különösen nagy eredményeket képesek elérni a sportban és a mindennapokban egyaránt. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke megnyitó beszédét követően átadta az ELTE vezetőinek azt a parafekvenyomó padot, amely lehetővé teszi, hogy ettől az évtől kezdve a budapesti egyetemisták ezt a sportágat is művelhessék.

A rendezvényen bemutatót tartott Faragó Péter szövetségi kapitány, Sedric Watchou abszolút magyar bajnok és világkupa 5. helyezett és Koselák Renáta, világkupa 4. helyezett, aki az eseményen egy új, nem hivatalos országos rekordot is beállított 55 kg-os nyomásával. Az ArtMan Egyesület tagjai, Tóth Károly és Kopeczny Kata táncbemutatóját követően Vincze Gábor paralimpiai bronzérmes dzsúdós látássérült gyermekekkel tartott látványos bemutatót.

A sportnapon bárki megmutathatta ügyességét többek között kerekesszékes kosárlabdában, ülőröplabdában vagy csörgőlabdában. A Láss Egyesület jóvoltából pedig a vak ping-pongot, illetve a tandem kerékpározást is kipróbálhatták az érdeklődők.

Fotók: BEAC

 

 

Inkluzív Sportnap 2017

Inkluzív Sportnap 2017

0

/

0

0

/

0