A startuppá válásról a SIKKedden

2022.05.13.
A startuppá válásról a SIKKedden
Kezdő startupok vezetőivel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Startup Inkubációs Kompetencia Központ (SIKK) csapata a Pannon Egyetemen.

A TINLAB alatt futó SIKK-beszélgetésen egy kezdő és egy tapasztalt startupper osztotta meg tapasztalatait. Kugler Nándor a startup ökoszisztéma több területén szerzett széles körű tapasztalatait kamatoztatja a Sciencer Matchmaking Platform CEO-jaként. Nagy Gellért, a Cashier Basket CEO-ja startupcsapatával az előző tanévben a Hungarian Startup University Program (HSUP) második helyezettje lett. A beszélgetést Mészáros Péter moderálta, aki a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársaként a Hungarian Startup University Program oktatója, több startup mentora.

A beszélgetésben rávilágítottak azokra a szempontokra, amelyek első nekifutásra nem biztos, hogy annyira egyértelműek, például, hogy az ideális startupcsapat vegyes összetételű, mert a többféle látásmód a siker feltétele, továbbá elengedhetetlen az elköteleződés, a kitartás és az ötletünkbe vetett hit.

Kugler Nándor a Sciencer kapcsán beavatta a hallgatóságot abba, hogy nem hagyományos módon került a csapata élére, nem a kezdetektől vesz részt a startupban, hanem „kívülről” érkezett, és korábbi tapasztalatait felhasználva igazán objektív résztvevője tud lenni a csapat munkájának. Fontosnak tartja, hogy minden startupban jelen legyen egy realista, megvalósító típusú tag, aki képes objektív, építő jellegű kritikát megfogalmazni szükség esetén. Véleménye szerint bátran lehet támaszkodni külső szakértők szaktudására is, ha a csapatnak erre szüksége van a továbblépéshez.

Nagy Gellért a HSUP résztvevőjeként elmondta az érdeklődőknek, hogy valójában a véletlen műve az, hogy itt van: választható tárgyként vette fel egyetemi tanulmányai során a programot, ahol gazdasági informatikusként személyes vásárlási élményei adták az ötletet az intelligens bevásárlókocsi fejlesztéséhez. A programban – pont a Scienceren keresztül – talált csapattagokat, így hatan vitték sikerre az ötletet.

A szükséges kompetenciákról is szó esett: a résztvevők egyetértettek abban, hogy nélkülözhetetlen a csapatmunkára való képesség, a jó problémamegoldó készség, a határozott döntéshozatali képesség.

A SIKKeddről: 
A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) keretében a Pannon Egyetem létrehozta a Startup Inkubációs Kompetencia Központot, a SIKK-et, amelynek fő célja, hogy megismertesse a hallgatókat a startupok izgalmas világával, és támogassa őket vállalkozói ötleteik megvalósításában.
A SIKK 2021 őszén indult beszélgetés-sorozata, a SIKKedd nagy sikernek örvend a hallgatók körében, hiszen minden alkalommal egy (vagy több) sikeres vállalkozóval ismerkedhetnek meg, aki beavatja őket a vállalkozói lét rejtelmeibe, elmondja, honnan indult, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie, és hasznos tanácsokkal látja el őket.