A Szökős az Operettszínházban

2018.03.07.
A Szökős az Operettszínházban
Az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes vasi cigánytáncokkal vendégszerepelt 2018. március 3-án a Néptáncantológia 2017 című műsorban az Operettszínházban.

A Martin György Néptáncszövetség által megrendezett eseményen tizenhét hazai és határon túli együttes mutatta be az elmúlt időszak legsikeresebb koreográfiáit. A SEK néptánctegyüttese a Forgácsék tánca – emlékek az őriszentpéteri cigánysorról című műsorral lépett színpadra, melyben az őrségi oláhcigányok korábban ismeretlen táncait tárta a közönség és a szakma elé. A mozdulatokat egy 1954-ben készített némafilm tanúsága alapján rekonstruálták a táncosok, de a cigánytánc után kutakodva értékes háttérinformációk és megható emlékek is felszínre kerültek.

Molnár Péter koreográfiája a Zalai Kamaratánc Fesztiválon kapta az első elismerést, a március 3-i budapesti bemutató pedig újabb lehetőséget jelentett az elfeledett táncanyag köztudatba emelésére. A Szökős táncosainak zenei kíséretéről a Kanizsa Csillagai együttes kiváló zenészei: Horváth Zoltán és Horváth Zoltánné Ibolya gondoskodtak.

Forrás: SEK

Fotó: Büki László