A társadalom a helyi fejlesztések középpontjában

2021.11.12.
A társadalom a helyi fejlesztések középpontjában
A társadalmi innováció volt a központi témája a TINLAB-Urban21 elnevezésű konferenciának, amit november 11-én tartottak Debrecenben. Szakemberek segítségével vizsgálták meg azokat a problémákat, amelyek városi környezetben az emberek életét nehezítik, és ezekre kerestek újszerű megoldásokat.

A tanácskozáson a meghívott városvezetők is megosztották eddigi tapasztalataikat. Az ország egyik legnagyobb vízgazdálkodási beruházása a Civaqua-program. Ennek részeként 2023 szeptemberére a Tisza vizét a Keleti-főcsatornán át juttatják el majd Debrecenbe. A város a programhoz kapcsolódóan meghirdette „A mi Civaquánk” ötletpályázatot. Ezzel a lakosságot is sikerült bevonni a több évtizede várt fejlesztésbe. Ez csak egy azok közül a társadalmi innovációk közül, amit Debrecenben alkalmaztak az elmúlt időszakban.

– Amikor a belvárost egyirányúsítottuk, a Waze programjával előre felkészítettük az embereket arra, hogyan, merre lehet közlekedni, s ezáltal jóval könnyeben ment az átállás. Ugyanúgy bevonjuk az embereket a Civaqua-programba is – mondta Barcsa Lajos alpolgármester.

A társadalmi innováció széles körben felöleli a népesség problémáinak újszerű megoldásait. A konferencián ezek közül a helyi fejlesztések kerültek a középpontba, de többek között ide tartozik a környezetvédelem, a munka világa, vagy éppen a sport is. 

A szervező, a Hálózat a Regionális Fejlesztésért Alapítvány most a területfejlesztés szereplőivel keres közös megoldásokat a 21. század kihívásaira. – Az is célunk, hogy gyűjtsük a tudást, a szereplőket hálózatba szervezzük. Vannak egyetemi partnereink is. Ez egy TINLAB – Társadalmi Innovációs Nemzeti Labor – projekt keretében valósult meg. A Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, az ELTE mint konzorcium vezető, és mi, a HÁRFA Alapítvány a gyakorlati oldalt hozzuk be ebbe az együttműködésbe – emelte ki Hollósi Szabolcs, az alapítvány elnöke.

A konferencián szakemberek segítségével vizsgálták meg, milyen problémákra adhatnak választ a társadalmi innováció eszközeinek segítségével, illetve mit kellene tenni az ezt ösztönző környezet fejlesztéséért Magyarországon.

A cikk forrása: dehir.hu