A termoelektromos generátortól a civilizációépítő társasjátékig

2022.10.12.
A termoelektromos generátortól a civilizációépítő társasjátékig
Az ELTE Innovációs Napján adták át a 2022-es PhD kutatási témapályázat és az Innovatív Hallgatói Ötletpályázat díjait. A legtöbb pályázat idén a Természettudományi és a Társadalomtudományi Karokról érkezett.

Az innovációs pályázatok célja az ELTE-s hallgatók saját ötletein alapuló projektjeinek beindítása anyagi és szakmai támogatás nyújtásával. Tematikai megkötés nincs, az ELTE Innovációs Központ kiírására az ötletek bármilyen tudományterületről érkezhetnek. A kétfordulós kiválasztás során fontos szerepet játszik az ötlet újszerűsége és megvalósíthatósága, valamint meggyőző előadása is.

Az eredményhirdetésre hagyományosan az ELTE Innovációs Napján kerül sor, ekkor mutatkozhatnak be az év leginnovatívabb hallgatói. A 2022-es díjakat Darázs Lénárd általános rektorhelyettes adta át az idén kétnapos lágymányosi rendezvényen.

PhD kutatási témapályázat  

A doktoranduszok között Gulyás Gábor szerezte meg az elsőséget nagyentrópiás fémötvözetre alapozott, magashőmérsékletű termoelektromos generátora ötletével. Kutatási témája rendkívül időszerű, hiszen a fosszilis energiákról való leállás, az energiahatékonyság és az erőforrások ésszerű felhasználása kulcsfontosságú területek mind környezetvédelmi, mint gazdasági szempontból. Nagy érdeme a projektnek, hogy a kutató az anyagtudomány új területét jelentő nagyentrópiás ötvözetekkel dolgozik, a gyártás kifejlesztésében pedig ugyancsak egy rohamos léptékkel fejlődő technológiát, a filamentszálas fémnyomtatást használja.

Máthé Marcell Tibor természettudományi különdíjat kapott elektromos áram előállítására alkalmas módszeréért, amely ferroelektromos nematikus folyadékkristályokat használ fel. A díjat a fiatal kutató később veszi át.

Társadalomtudományi különdíjban Zábó Virág részesült, aki a mentális egészségkapacitásokat térképezi fel új elmélettel. Vizsgálata arra keresi a választ, milyen erőforrások állnak az egyének és közösségek rendelkezésére, ha sikeresen szeretnének megbirkózni az elmúlt időszak adaptációs nehézségeivel. Célja, hogy a klinikai adatfelvétellel hozzájáruljon a Fenntartható Pozitív Mentális Egészség Elmélet és annak operacionalizálásaként fejlesztett Mentális Egészség Teszt validációjához.

Innovatív Hallgatói Ötletpályázat 

Az alap-és mesterszakos hallgatók között Belegrai Dániel végzett az I. helyen. Ötlete a PHYSMAGIC nevű, élményalapú oktatást szolgáló platform, amely szó szerint művészetté alakítja az oktatást, így a fizika a tárgy iránt iránt kevésbé érdeklődők számára is vonzóvá válik.

A II. helyet a Berta András–Fancsali Róbert–Vácz István Dávid hármas szerezte meg. „A tudás hatalom” elnevezésű projektjük civilizációépítő stratégiai társasjáték, amely a tudással kapcsolatos társadalmi és intézményi dilemmákat mutatja be a történelem folyamán.

A III. helyen a Bíró Bence, Kovács Nikoletta, Modla Mónika, Szoboszlai Benjámin alkotta csoport végzett. Ők kapták meg a leginnovatívabb együttműködés különdíját is 30PERC:HU projektjükkel. Hasznos ötletük online jogi mikrotanácsadás, amely mindennapi, egyszerűbb megítélésű jogi problémák megoldásában nyújt gyors segítséget. 

A társadalmi innovációs különdíjat Fancsali Róbertnek szavazta meg a zsűri, egyben ő kapta a START IT@K&H különdíját is. Egyszer csak felnőnek” elnevezésű, gyermekneveléssel foglalkozó társasjátéka társadalmilag releváns témát dolgoz fel, a gyermeknevelés áll a középpontjában. A játék a gondolkodásmódra és a különböző készségekre gyakorolt pozitív hatása mellett tényleges oktató szerepet is képes lesz betölteni.

Innovációs Nap 2022: hallgatói díjátadó

Innovációs Nap 2022: hallgatói díjátadó

0

/

0

0

/

0