A TÓK is részt vesz a Belevalók programban

2022.02.03.
A TÓK is részt vesz a Belevalók programban
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány diabéteszkurzusán 140 óvodapedagógus hallgató szerzett ismereteket a cukorbeteg gyerekek körüli teendőkről.

A cukorbeteg kisgyermekek száma hazánkban is folyamatosan növekszik, ezért ma már nélkülözhetetlen az óvodai dolgozók diabétesszel kapcsolatos ismereteinek gyarapítása. 2015 óta kötelező a 3 éves – köztük a cukorbeteg – gyerekek felvétele az óvodába, ám az óvodai dolgozók nehezen vállalják a felelősséget, mert nem ismerik még pontosan a betegséget. A 2013 őszén indított Belevalók program ebben kíván segíteni.

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar első felsőoktatási intézményként, a kezdetek óta részt vesz a programban. Az idei kurzust 2022. február 1-én rendezték, 140 óvodapedagógus hallgató részvételével. A leendő pedagógusok megismerkedhettek a gyermekkori diabétesz sajátosságaival és a kezelés lépéseivel. A gyakorlati foglalkozások során az inzulinbeadás eszközeit és módjait tanulmányozták. Kipróbálhatták a vércukormérést, és megismerhették a cukorbetegek számára fontos szénhidrát számolás gyakorlati példáit is. A résztvevők visszajelzései alapján élményszerű volt a nap, a mindennapi életben hasznosítható, fontos tudással gazdagodtak.

A résztvevőket Erős Antónia, a szervezet alapítója köszöntötte. Az előadásokat az Egy Csepp Figyelem Alapítvány munkatársai – Kis János Tibor, belgyógyász, diabetológus (Szent János Kórház); Blatniczky László endokrinológus, diabetológus főorvos (Budai Gyermekkórház); Szabó Gabriella diabétesz edukátor (Budai Gyermekkórház) és Sipos-Kolarovszki Erzsébet diabétesz edukátor (XVI. kerületi Egészségügy Szolgálata) – tartották. A vércukormérésben Pész Andrásné Ágnes (Budai Gyermekkórház) és Bökényi Zsuzsanna (Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet) volt a hallgatók segítségére.

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalékuk egész életében inzulin injekcióra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására és a betegséghez kapcsolódó teendőkre: az ELTE TÓK ezekhez a feladatokhoz kapcsolódva is csatlakozott a programhoz.

Az idei rendezvényt Szurdoki Erzsébet egyetemi adjunktus és Venyingi Beáta mestertanár szervezte.