A tömeg eredete és a Higgs-mező

A tömeg eredete és a Higgs-mező
09/13

2012. szeptember 13.

ELTE Lágymányosi Campus, Harmónia-terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A -1.85)

09/13

2012. szeptember 13. -

ELTE Lágymányosi Campus, Harmónia-terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A -1.85)


Dávid Gyula (ELTE TTK, Atomfizikai Tanszék) „A tömeg eredete és a Higgs-mező” címmel tart előadást Az atomoktól a csillagokig sorozatban 2012. szeptember 13-án az ELTE TTK-n.

A sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás patinás, nemzetközi hírnévnek és elismertségnek örvendő egyeteme kínál a vállalkozó kedvű, érdeklődő fiataloknak. A 2012/13-as nyolcadik évad nyitó előadása egyben a 2005. december 1-jén indult „Atomcsill” 100. előadása lesz. Bevezetőt mond: Groma István, az ELTE TTK Fizikai Intézet vezetője

A genfi CERN kutatóintézet legnagyobb gyorsítójára, a 27 km kerületű LHC gyűrűjére telepített két óriási részecskedetektort működtető kutatócsoportok 2012 júliusában jelentették be az évtizedek óta keresett Higgs-részecske felfedezését. Vajon miért olyan fontos a részecskefizika Standard Modelljének ez az utolsó — végre már nem hiányzó — alkotórésze, és miért játszik igen speciális szerepet a modellben? Hogyan tudták megjósolni a fizikusok egy ilyen részecske létezését és tulajdonságait? Miért mondjuk azt, hogy a Higgs-mező ad tömeget a többi részecskének? Egyáltalán: hogyan lehet a részecskéknek tömeget adni? És mi köze a Higgs-részecskének a Higgs-mezőhöz? No és honnan kapja a tömegét maga a Higgs-részecske? E kérdések között igyekszik rendet teremteni Dávid Gyula előadása. Végül szó lesz arról is, mi köze ehhez a lehető leghamarabb Nobel-díjjal jutalmazandó felfedezéshez egy régi, az ötvenes években az ELTE-n született relativitáselméleti felismerésnek.

Időpont:
2012. szeptember 13. 17:00
Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus, Harmónia-terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A -1.85)

Az atomoktól a csillagokig