A Trefort kémiatanárát kitüntette a Richter

2021.10.22.
A Trefort kémiatanárát kitüntette a Richter
Szakmány Csabának a kémiaoktatás fejlesztéséért és tehetséggondozó tevékenységéért ítélték oda a Magyar Kémiaoktatásért díjat.

A Magyar Tudományos Akadémián 2021. október 20-án adták át a jövő generációjának nevelésében jelentős szerepet vállaló, aktív hazai kémiatanárokat kitüntető Magyar Kémiaoktatásért díjat. A díjat a Richter Gedeon Nyrt. alapította 1999-ben általános, közép- és szakközépiskolai, valamint szakgimnáziumi tanárok részére, hogy a kémia színvonalas iskolai oktatását támogassa.

Az 500.000 Ft-tal járó elismerést a Richter Gedeon Alapítvány Kuratóriuma ítéli oda évente, és azok a kémiatanárok kaphatják meg, akik elismerten a legtöbbet teszik a kémia iránti érdeklődés felkeltéséért, elkötelezett és sikeres cselekvői a tehetséggondozásnak, tanítványaik eredményesen szerepelnek hazai és nemzetközi kémiai tanulmányi versenyeken.

Szakmány Csaba, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium fizika-kémia szakos tanára, az ELTE Fizikai Intézet oktatója. PhD-fokozatát 2019-ben szerezte meg Tantárgyközi kapcsolatok a fizika és a kémia középiskolai tanításában című dolgozatával. A természettudományi képzés népszerűsítéséért végzett munkája elismeréseként 2017-ben megkapta a BME Pro Progressio díját. Holtzer Péterrel és Szalay Lucával 2021. áprilisában jelent meg összefoglalója arról, mi lehet a kémiaoktatás valódi problémája – avagy hová lettek a tanárok.