A tudatos álmodás tudománya

2023.01.02.
A tudatos álmodás tudománya
A tudatos álmodás tanulható, a rutinos tudatos álmodók pedig segíthetnek közelebb jutni a rémálmok természetének megértéséhez vagy éppen az álmatlanságban szenvedők megsegítéséhez – állítja Bogdány Tamás és Simor Péter. A PPK Alváslaborjának két kutatója Philippe Peigneux-vel, a Brüsszeli Szabadegyetem munkatársával közösen publikálta a tudatos álmodás tanulmányozásának új kereteit összegző cikkét a PNAS hasábjain.

Az olyan furcsa tapasztalatok, mint a levitáció, a repülés, a lebegés és a testen kívüli élmények álombeli megjelenése, továbbá az álomélmények rendkívüli részletgazdagsága már régóta foglalkoztatja a kutatókat – emlékeztet Simor Péter. Az empirikus vizsgálatokat azonban nagyban hátráltatja, hogy a jelenség ritkán fordul elő, továbbá nehezen figyelhető meg laboratóriumi körülmények között. Emellett a mai napig nem született elmélet, amely a jelenséget kielégítően tudná magyarázni. Ehhez igyekszik hozzájárulni a PNAS-ben most közölt cikk.

A kutatók a cikkben az álmodás problémáját a prediktív kódolás keretrendszeréből vizsgálják. A módszer az információtechnológiából került át az idegtudományba, ezáltal a pszichológiába – magyarázza Bogdány Tamás. Az emberi agy vizuális információfeldolgozását érintő kutatások szerint pillanatnyi tapasztalatainkat folyamatosan összevetjük a korábbiakkal, ráadásul a hierarchia minden szintjén, a szenzoros feldolgozástól az információk szintetizálásán át a metakognícióig. Ez azt jelenti, hogy

saját belső modellünkön keresztül szemléljük és formáljuk mindenkori tapasztalatunkat.

Ez történhet az álmodás során is. Alvás közben a szenzoros bemenetek korlátozottak, ami éles kontrasztban áll az élénk és összetett álomélményekkel: az álmok gyakorta éppen azért furcsák, mert az ott tapasztaltak a valóságban nem lennének lehetségesek, ugyanakkor amíg tartanak, kritika nélkül fogadjuk el azokat, nem ismerve fel a tényt, hogy álmodunk. 

A PPK egy másik laborjában Köteles Ferenc vezetésével korábban már zajlottak pszichofiziológiai kutatások, és az interocepcióval kapcsolatos eredmények lökést adtak ahhoz, hogy a saját testből érkező élményeket az álombéli élmények kapcsán is vizsgáljuk. Ezen a területen is meggyőző eredményeket hozott a prediktív kódolás – mondja Simor Péter. 

Miről is van szó? Alvás közben a testünk ellazul, izmaink elernyednek. Ha álmunkban egy vadállat elől kell menekülnünk, de azt érzékeljük, hogy nem mozdul a lábunk, akkor agyunk számára két lehetőség van, hogy feloldja a végrehajtandó parancs (lábmozgás) és szenzoros bemenet (alvó, ernyedt láb) közötti konfliktust: vagy azt a tapasztalatot kelti, hogy lábunk mozgása akadályoztatott (vízben gázolunk, vagy lábunkat béklyó köti), vagy pedig a végrehajtó parancsot fokozza addig, ameddig az át nem töri az alvó test ernyedtségét, és ekkor nagyot rúgunk és valószínűleg felébredünk.

A jelfeldolgozás és az átélt élmény kapcsolatát illető prediktív kódolási szemlélet a szerzők szerint sokban segítheti szubjektív valóságunk megértését úgy alvás, mint ébrenlét során. A kutatók ebben remélnek segítséget a tudatos álmodás tanulmányozása által.

Tudatos álmodóként ugyanis lehetőségünk van felismerni tapasztalataink álomtermészetét, 

beavatkozni a saját álmunkba, és egy varázsütésre – mondjuk – állatkertté változtatni a helyszínt, ahol a ketrec rácsa mögött lévő oroszlánt teljes testi nyugalomban szemlélhetjük.

A tudatos álmodók tehát „szintet lépnek”: tudatában vannak annak, hogy ami történik, azt álmodják, sőt akár tudatosan is képesek úgy alakítani az álombéli történetet, hogy a felmerülő szenzoros konfliktusok – más néven prediktív hibák – meghaladása révén az álom folytatható maradjon. Az álmodó agy valamiért érdekeltnek látszik az ilyen konfliktusok gyors megszüntetésében: álmok során ritkán állunk kritikusan az amúgy valóságban lehetetlen tapasztalatainkhoz, és ha igen, akkor is gyakran megmagyarázzuk (kimagyarázzuk) őket. Amennyiben a konfliktus hosszabban fennállna, felébredünk vagy tudatosulunk.

A kutatók szerint az álomban való reflektív bennmaradás képessége fontos rekreációs értékkel is bírhat, segítségével szer hatása nélkül érhetők el különleges élmények, s ezek mentálhigiénés hatásai kedvezőek lehetnek. Vagyis a tudatos álmodás hasonlóan más, a tudat megfigyelésére irányuló módszerekhez (például a meditációhoz) pozitív hatással lehet a szorongás oldására, de akár a rémálomzavar-problémákban is lehet terápiás szerepe a jövőben.

A tudatos álmok tudományos vizsgálata, az egyéni különbségek feltérképezése a közeljövőben empirikus kísérletekkel is folytatódik a Tudatos Álmodók Egyesületével együttműködésben az ELTE PPK Alváslaborjában.

Részletesebben a kutatásról az ELTE PPK oldalán olvashat.