A tudomány és az addikció kezelésének jövője

A tudomány és az addikció kezelésének jövője
10/15

2020. október 15. 16:00

online

10/15

2020. október 15. 16:00 -

online


Wim van den Brink professzor (Amszterdami Egyetem) angol nyelvű díszdoktori előadása.

A tudomány nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ne morális gyengeségként, hanem biológiai, pszichológia és társadalmi meghatározottságú, gyógyítható agyi kórképként gondoljuk a függőségekre. Emellett olyan farmakológiai és pszichológiai intervenciókat dolgozott ki, amelyek a világ legtöbb országában a függőségekkel szembeni küzdelem alapját képezik. Bíztatóak a tudományos eredmények azzal kapcsolatban is, hogy az ADHD-s gyerekek gyógyszeres kezelésének eredményeként csökken a felnőttkori függőségek kialakulásának a kockázata.

Mivel azonban a páciensek jelentős része nem fér hozzá a szükséges ellátáshoz, az új terápiák mellett további ismeretekre van szükségünk a személyre szabott orvoslás területén is. Végül pedig számításba kell vennünk, hogy a szociális problémák nem csupán a függőségi zavarokra, de a betegség lefolyására és a terápia hatékonyságára is kihatással vannak. Vagyis a függőségből való kilábalás nemcsak a klinikai értelemben vett gyógyulást jelenti, hanem a társadalmi és személyes értelemben vett gyógyulást is, ami viszonylag új megközelítésmódnak számít. A szelektív megelőzés tekintetében ma már vannak jó eszközeink, de a megvalósítás még gyerekcipőben jár. Az előadás a fenti témákat járja körül, megmutatva, mit tesz a tudomány azért, hogy a függőséggel kapcsolatos rizikócsoportokba tartozó emberekre jobb jövő várjon.

Wim van den Brink 1981-ben szerzett orvosi diplomát a Vrije Universiteit Amsterdamon. Groningenben és New Yorkban pszichiátriai epidemiológiát tanult, 1989-ben a Groningeni Egyetemen PhD-zett. 1992 óta az addiktológiai pszichiátria professzora az Amszterdami Egyetem Orvosi Központjában. Kutatási területei a pszichoaktív szerhasználati zavarok és a viselkedési függőségek neurobiológiája, a szerhasználati zavarok és társbetegségeik kezelése, valamint a függőségben szenvedő betegek stigmatizálásának csökkentése. Több száz cikket publikált nemzetközi tudományos folyóiratokban, 75 doktori disszertáció témavezetője, számos európai szakmai szervezet vezető tisztségviselője. 2014-ben elnyerte a Holland Pszichiátria Társaság életműdíját, 2015-ben pedig tiszteletbeli tagjává választotta a Spanish Society for Dual Disorders. 2017-ben elnyerte a European Federation of Addiction Societies (EUFAS) által adományozott európai addikciókutatási díjat. 2002 óta szoros együttműködésben dolgozik az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológiai Tanszékével.

Regisztráció