A túlélés mintázatai

2024.05.07.
A túlélés mintázatai
A magyarországi holokauszt-deportálások 80. évfordulóján, 2024. április 18-án múzeumi installáció és kiállítás nyílt a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban, ahol az ELTE Digital Lens kutatócsoport eredményeit is bemutatják. A tárlat június 30-ig tekinthető meg.

Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság (DEGOB) munkatársai 1945-ben, a deportálásból éppen visszatért mintegy ötezer túlélővel vettek fel interjút a deportálást megelőző életükről, deportálásuk körülményeiről és tapasztalatairól, valamint jövőbeli terveikről. Az ELTE Research Center for Computational Social Science (RC2S2) égisze alatt működő Digital Lens interdiszciplináris kutatócsoport Barna Ildikó szociológus (ELTE TáTK) vezetésével az elmúlt években ezt a korábban már online publikált gyűjteményt a hagyományos kvalitatív és kvantitatív módszerek mellett innovatív és digitális eszközökkel elemezte. A csoport kutatási kérdései a holokauszt nyelviségéhez, az üldöztetés topográfiájához, valamint a férfiak és nők eltérő tapasztalataihoz kapcsolódnak, amelyekre automatizált szövegelemzéssel, vizualizációkkal és a mesterséges intelligencia használatával keresik a válaszokat.

A kutatócsoport eredményei a DEGOB-bal kapcsolatos levéltári tárgyak, valamint Sipos Melinda helyspecifikus alkotásával kiegészítve emlékeznek meg a magyarországi deportálások 80. évfordulójáról. A tárlaton a tudomány, a művészet és a digitális világ találkozik, miközben a tanúvallomások feltárják a látogatók előtt a múltat és annak emlékezetét.

2024. június 30-ig nyitva tartó kiállítást workshopok és tárlatvezetések is kísérik, melyek során a közönség közelebbről megismerkedhet a túlélők visszaemlékezéseivel, azok érzelmi vetületével, valamint a projekt egyedülálló módszertanával és kutatási eredményeivel is. A kiállítás szervezői: Barna Ildikó, Szabó M. Alexandra, Katona Eszter, Gellén Barbara 

Forrás: ELTE TÁTK